Dovey Johnson Roundtree is overleden. Dat zegt u niets?

Hij was zwart en dus schuldig. Maar niet volgens  Dovey Johnson Roundtree, een van de eerste advocaten die én zwart én vrouw was. In 1965 een onwaarschijnlijke combinatie, een bijna-recept voor falen in rechtszalen waarin rechters en jury’s overwegend blank waren. Raymond Cray Jr’s rechtszaak duurde in 1965 acht dagen. De openbaar aanklager presenteerde 27 getuigen en meer dan 50 bewijsstukken.

Op 12 oktober 1964 werd Mary Pinchot Meyer doodgeschoten, ze was bekend in ‘de betere kringen’, er werd zelfs gefluisterd dat ze ooit iets had gehad met president John F. Kennedy. Raymond Cray was toevallig in de buurt en werd als zo goed als zekere dader opgepakt. Er was nog geeen vonnis – dat zou zeker de doodstraf worden – maar dat was een kwestie van tijd, een formaliteit.

Dovey Johnson Roundtree voerde zijn verdediging, zij hoorde maar drie getuigen en haar slotpleidooi duurde niet langer dan 20 minuten.

En vervolgens besliste de jury: ‘not guilty’.

Dat alles speelde zich af in een rechtbank waar zwarte vrouwen ergens op straat een toilet moesten zoeken, de toiletten in het gebouw waren verboden.

Ze was op slag in de gehele VS beroemd maar in zekere kringen was ze dat al veel eerder.

Maandag overleed ze, ze werd 103.

In 2009 zei Michelle Obama over haar: ‘As an Army veteran, lawyer and minister, Ms. Roundtree set a new path for the many women who have followed her and proved once again that the vision and perseverance of a single individual can help to turn the tides of history.’ De New York Time publiceerde ene prachtig verhaal over Dovey Johnson Roundtree, u leest het hier.

%d bloggers liken dit: