Hardhandig optreden tegen vrouwenrechtenactivisten in Saudi-Arabië

De zeven vrouwenrechtenactivisten die vorige week in Saudi-Arabië zijn opgepakt worden door de Saoedische autoriteiten beschuldigd van ernstige misdaden. In een verklaring van de autoriteiten wordt gesproken over ‘verdacht contact met buitenlandse partijen’ en ‘het ondermijnen van de veiligheid en stabiliteit’ van de staat. Dat brengt Human Rights Watch vandaag naar buiten.

De zeven prominente vrouwenactivisten waar de verklaring over gaat, waaronder Eman al-Nafjan, Lujain al-Hathloul en twee mannen, werden vorige week op dinsdag 15 mei opgepakt. De activisten staan erom bekend al langere tijd te pleiten voor de afschaffing van het discriminerende mannelijke voogdijstelsel, waarmee mannen beslissingen kunnen maken voor partners en vrouwelijke familieleden, en het afschaffen van het verbod voor vrouwen om auto te rijden in het land. Het is niet duidelijk of ze ook daadwerkelijk zullen worden aangeklaagd voor de beschuldigingen die vandaag in de verklaring werden genoemd. Human Rights Watch schrijft dat er daarnaast sinds 15 mei volgens Saoedische activisten nog minstens vier van hen zijn opgepakt, wat het totale aantal op 11 zou brengen.

De arrestaties en beschuldigingen passen in de lijn van het hardhandige optreden tegen activisme onder het bewind van koning Salman en zijn zoon Mohammad bin Salman, die sinds juni 2017 kroonprins is en veel macht heeft. Bin Salman zegt zelf te pleiten tegen extremisme en voor een gematigde Islam te zijn, maar velen blijven kritisch op de kroonprins. Volgens Sarah Leah Whitson, die zich bij Human Rights Watch focust op het Midden-Oosten, beweert Bin Salman in het Westen dat hij zich inzet om discriminatie te eindigen, terwijl de Saoedische autoriteiten de activisten die zich voor datzelfde doel inzetten juist straffen. Bin Salman kondigde in oktober vorig jaar aan dat het verbod voor vrouwen om auto te rijden zou worden afgeschaft. Schrijfster Rafia Zakaria noemde het afschaffen van het verbod in een opiniestuk op Al Jazeera ‘fake freedom‘. En daar zit best wat in, als je bedenkt dat Saudi-Arabië ondanks deze vooruitgang nog steeds op plek 138 van de 144 landen in de Global Gender Gap Report 2017 staat.