Amerikaanse brandweervrouwen doen aangifte wegens seksisme

Twee vrouwelijke brandweerchefs hebben gisteren aangifte gedaan van seksediscriminatie op hun werk in de Amerikaanse staat Virginia. De vrouwen, Kathleen Stanley en Cheri Zosh, zeggen dat de afdeling ze bestrafte toen ze zich probeerden te verzetten tegen een langdurig patroon van seksediscriminatie en pestgedrag.

Stanley en Zosh waren werkzaam bij de Fairfax County Fire and Rescue Department. Stanley schreef in januari in haar ontslagbrief dat de afdeling ‘seksuele intimidatie, vergelding en een vijandige werkomgeving vaak tolereert en verdedigt.’ Zosh zei geen promotie meer te kunnen maken nadat ze opkwam voor een jonge vrouwelijke collega, die werd lastiggevallen en gestalkt door een mannelijke collega. Zosh spreekt van ‘stelselmatige discriminatie van brandweervrouwen’ en ‘wijdverspreide seksuele intimidatie’.

Het is niet de eerste keer dat dit soort problemen speelt bij Fairfax. Sinds 2005 is de afdeling al zes keer aangeklaagd voor seksediscriminatie. Uit een onderzoek van Fairfax County zelf in 2017 bleek dat 37% van de leden pestgedrag hebben meegemaakt of gezien, meer dan 23% gaf aan seksuele intimidatie meegemaakt te hebben of te hebben zien gebeuren. In 2016 ontnam een 31-jarige brandweervrouw zich het leven, mogelijk vanwege seksistische en intimiderende opmerkingen die over haar waren gemaakt op een online platform van Fairfax County. In Amerika hebben meerdere vrouwen die werkzaam waren bij de politie, zowel bij Fairfax als bij andere organisaties, aangifte gedaan wegens seksuele intimidatie op het werk.