Die bekende van je. Daar schuilt het #MeToo-gevaar

Je bent student en gaat wat drinken met een studiegenoot. Het is gezellig en hij staat erop de rekening te betalen. Hij geeft je ook nog een lift en nadat je uitstapt begint het gesodemieter. Hij probeert je te zoenen, je duwt ‘m van je af en zegt dat je dat niet wilt. Hij zegt dat hij de drankjes betaalde, hij dacht dat hij een date met je had. Maar zo zie jij dat helemaal niet. Toch gaat hij door. Je geeft hem een klap in zijn gezicht en stompt ‘m in zijn maag. Daarna vlucht je je huis in.

Komt bekend voor?

Op Amerikaanse universiteiten en hogescholen is de kans dat je een verkrachting of poging daartoe meemaakt groter dan 10 procent. Dan hebben we het niet over aanrandingen of andere vormen van ongewenst gedrag, dat komt er nog eens bij en dan worden de percentages heel veel hoger.

De Florida Atlantic University organiseert voor de studenten cursussen onder de naam Flip the script. Eén van de dingen die de studenten leren is dat het gevaar juist daar is waar je het niet verwacht. Het zijn je bekenden, de mensen in je eigen kring die ‘signalen’ anders uitleggen en er menen rechten aan te kunnen ontlenen. Een vrouw die gewoon vriendelijk, aardig is tegen een man leert dat een man dat kan opvatten als een aanmoediging.

Natuurlijk kun je zeggen dat het de omgekeerde wereld is als vrouwen moeten leren signalen te herkennen terwijl het de mannen zijn die in de fout gaan. Dat is zo maar die houding lost voorlopig de acute problemen niet op.

Het Flip the script-programma wordt op een aantal onderwijsinstellingen in de VS, Nieuw Zeeland en Canada aangeboden en inmiddels is er ook onderzoek gedaan naar de resultaten.

Die zijn verbluffend: de cursisten vormen binnen de onderzoeksgroep de controlegroep en onder hen was het aantal verkrachtingen meer dan 30 procent lager.

Wat leert het programma, ondermeer:

  1. Het ligt nooit aan jou. Het ligt aan de aanrander, verkrachter.
  2. De meeste ongewenste intimiteiten kennen een bekende van je als de pleger. Dat weerhoudt veel vrouwen ervan te reageren zoals ze zouden moeten. En dat is fout.
  3. Het gebeurt overwegend in een privé-omgeving, er is zelden een derde bij.
  4. Zo kun je ook eerste signalen herkennen. Iemand die je probeert los te weken van de groep, iemand die alleen met jou wat wil gaan drinken, iemand die jou nog even thuis wil brengen. Niet doen tenzij je zeker weet dat je het wilt en wat de risico’s zijn.
  5. Wees niet terughoudend in je reacties, jij bepaalt.
  6. Wanneer in gevaar: maak geluid, zoveel mogelijk. En sla van je af. Meestal zijn die twee zaken voldoende om er een einde aan te maken.

Flip the script is er – en dat is best een schandaal – alleen voor vrouwen. Terwijl het juist voor vrouwen overbodig zou moeten zijn als mannen hebben geleerd zich te gedragen. En wat iets wel maar vooral ook niet betekent.