Radna Fabias wint C. Buddingh’-prijs 2018 met ‘Habitus’

“Een wonderlijk ongeëvenaard geval, dat de jury vloeibaar maakt, morsend en gehoorzamend aan haar zwaartekracht.” Met deze lovende woorden ging de C. Buddingh’-prijs dit jaar naar Radna Fabias, voor haar bundel ‘Habitus’.

Radna Fabias (Curaçao, 1983) is geboren en getogen op de Nederlandse Antillen en studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. “Een subversieve stem die afkomst, bestemming, lichaam en perspectief te lijf gaat en daarbij zichzelf en de ander niet spaart,” aldus de jury. “‘Habitus’ zindert. Het is moeilijk te zeggen wat het meest beklemt in deze bundel: het tropische eiland, het Nederlands waar de ik-figuur naartoe reist, of de categorieën die afkomst en bestemming projecteren op het lyrische ik. Fabias maakt deze beklemming voelbaar en tegelijkertijd gooit ze geijkte opposities als ‘wit’-‘zwart’, ‘man’-‘vrouw’, ‘ik’-‘ander’ open.”

Sinds 1988 wordt op initiatief van Poetry International ieder jaar de C. Buddingh’-Prijs uitgereikt aan de schrijver of schrijfster van het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Dit jaar, tijdens de 49e editie van het Poetry International Festival, werd de prijs uitgereikt tijdens ‘De staat van de poëzie’, een avond over de laatste ontwikkelingen in de Nederlandstalige poëzie. “Er gebeurt iets in de Nederlandstalige poëzie,” zei de jury, bestaande uit Jeroen Dera, Charlotte van den Broeck en Antoine de Kom. Het viel de jury dit jaar op “hoe op inhoudelijk vlak de combinatie van experiment en engagement overheerst, hoe de zoektocht naar een expliciet politiek ik centraal staat en hoe de poëzie waarin dit allemaal gebeurt opvallend vaak verschijnt bij kleinere uitgeverijen.”