De vrouwen van Willem van Oranje te zien én ruiken

Wil jij de vrouwen van Willem van Oranje ruiken? Het klinkt gek, maar is vanaf woensdag 13 juni mogelijk bij Historisch Museum Den Briel. Bij de tentoonstelling “De Vrouwen van Willem van Oranje. Vier echtgenotes, een dochter en een zus” vind je geschilderde portretten die nog nooit gezamenlijk te zien zijn geweest én een geurstation.

Achter elke “succesvolle” man staat een sterke vrouw. Of, zoals in het geval van Willem van Oranje, zes. Hij had vier echtgenotes: Anna van Egmond, Anna van Saksen, Charlotte de Bourbon en Louise de Coligny. Met Charlotte de Bourbon trouwde Willem op 12 juni 1575 in de Brielse Sint-Catharijnekerk. Twee andere belangrijke vrouwen in zijn leven waren zijn dochter Maria van Nassau en zijn zus Catharina van Nassau.

Geschilderde portretten

Voor de tentoonstelling zijn schilderijen van Willem, Charlotte en Maria samengebracht die nooit eerder gezamenlijk voor het publiek te zien zijn geweest. Het museum ontvangt vier geschilderde portretten in tijdelijk bruikleen van Stichting het Weeshuis te Buren/Marechausseemuseum Buren en het Haags Historisch Museum en Koninklijke Verzamelingen te Den Haag. Het Streekarchief Voorne-Putten is een belangrijke bruikleengever van gedrukte portretten uit de collectie Verhuell.

Geurstation

De vrouwen zien is niet de enige zintuiglijke ervaring die de tentoonstelling biedt. Kunst- en geurhistoricus Caro Verbeek ontwikkelde drie geuren die je kunt ruiken in een geurstation. De geuren kunnen worden geassocieerd met een bevalling van Charlotte de Bourbon, de doop van een van de dochters van Willem en Charlotte en de balseming van Willem.

De avond voor de opening, dinsdag 12 juni, voert theatergroep Plankgas de toneelvoorstelling “De Vier Vrouwen van Willem van Oranje” uit in de Sint-Catharijnekerk te Brielle.

%d bloggers liken dit: