Sterke vrouwen bij het Amsterdam Roots Festival

Een week lang muziek, performance, storytelling, verdieping, urban arts en circus. En dan ook nog eens met sterke vrouwen als thema en extra veel ruimte voor het vrouwelijke perspectief in de kunst. Dat is wat we dit jaar kunnen verwachten van het Amsterdam Roots Festival, dat op 1 tot en met 8 juli plaatsvindt in onze hoofdstad.

Het festival heeft een goedgevuld programma. De #metoo-beweging en de vernieuwde interesse in het feminisme onderstrepen de noodzaak van het vrouwelijk perspectief in de kunsten, aldus het festival.

Nieuw dit jaar is het programma Rootszoekers. Het project bevindt zich op het snijvlak van intercultureel stamboomonderzoek en interdisciplinaire storytelling. ‘Het ontrafelen van onze afkomst helpt ons beter te begrijpen wie we zijn en hoe we naar de wereld kijken,’ aldus Roots. Met het oog op het thema richt het project zich op bijzondere, kleurrijke en moedige vrouwelijke voorouders, die tegen de mores en de tijdsgeest zijn ingegaan of op een andere manier hun stempel op de familiegeschiedenis gedrukt hebben. Deze Roots-productie wordt op maandag 2 juli in Pakhuis de Zwijger gelanceerd, met het Rootszoekers panel en inspirerende verhalen en performances van onder meer Pravini Bamboeram, Babs Gons, Emma Lesuis en Noam Vazana. De presentatie is in handen van Nicole Terborg. 

“Rootszoekers bevindt zich op het snijvlak van intercultureel stamboomonderzoek en interdisciplinaire storytelling”

Op donderdag 5 juli staan The Namibian Tales in het Bimhuis. De muziekgroep deed onderzoek in Namibië naar de muziek van de bewoners van de Kalahari woestijn. Daar raakten ze gefascineerd door de muziek van de oudste bewoners van de woestijn, de San. In deze voorstelling, de Kalahari Encounters, speelt de muziekgroep met vier San-vrouwen. Eeuwenoude San-tradities worden vermengd met Westerse muziek tot een nieuw repertoire. In het voorprogramma staat zanger Neco Novellas.

Ook in het Bimhuis, maar dan op zaterdag 7 juli: de wereldpremière van het interculturele project Ke Haber? (What’s new?). In het project verkent de Israëlische zangeres Noam Vazana samen met artiesten uit Nederland, Marokko, Turkije en Suriname de oorsprong van de Ladino muziek. Het is een hommage aan de vrouwen die belangrijk waren voor de ontwikkeling van deze eeuwenoude Joods-Sefardische cultuur. Vazana laat zien dat deze cultuur nog steeds een rijke inspiratiebron is voor jonge artiesten met roots in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Europa.

Ook het vrouwelijke perspectief in film krijgt aandacht op het festival. In Studio K wil Roots vrouwelijke filmmakers zichtbaar maken en daarmee vrouwen stimuleren om verhalen te vertellen vanuit hun perspectief. Met films als Mijn land, Min Gron van Emma Lesuis, Beyond Words van Urszula Antoniak en Team Hurricane van Annika Berg.

En dat is nog maar een greep uit alles wat er te zien en te doen is op het festival. Bekijk het hele programma van Amsterdam Roots Festival hier.