#MeToo? In Italië niet als je een 53-jarige vrouw bent. Te oud…te laat…

In Italië zal een rechter zich binnenkort uitspreken over een wel heel bijzondere stellingname van een door een 53-jarige vrouw beschuldigde voetbalbobo.

Elisabettta Cortani is zelf ook voetbalbobo want de baas van het vrouwenvoetbal van Lazio Roma. Ze klaagde Carlo Tavecchio (74) aan, voormalige baas van de Italiaanse voetbalbond. Die man heeft het al zwaar want net als Oranje heeft ook de Italiaanse voetbalploeg zich niet geplaatst voor het WK in Rusland.

De openbare aanklager seponeerde de kwestie want, als je zo oud bent als Cortani, kun je allang niet meer overstuur zijn van wat kennelijk onder Italiaanse mannen tamelijk normaal gedrag wordt gevonden: proberen een vrouw te kussen en aan haar borsten zitten, ook als die vrouw daar geen zin in heeft.

Dit is het land dat ons Silvio Berlusconi gaf, met zijn Bunga Bunga-partijtjes. Laten we dat niet vergeten.

Dit is ook het land waarin nog recent actrice Asia Argento door de media werd afgemaakt nadat ze een klacht tegen Harvey Weinstein indiende na ongewenst gesodemieter in een hotelkamer. Wie zich in een hotelkamer begeeft met zo’n filmtycoon moet niet zaniken, dan weet je wat er staat te gebeuren…

In het geval van Cortani en Tavecchio waren er volgens de openbaar aanklager nog wel meer omstandigheden die maakten dat haar aanklacht niet serieus genomen hoefde te worden. Zo kende Cortani Tavecchio al jaren. En bovendien: Tavecchio ontkent alles en in een één op één-situatie waarin het zich allemaal zou hebben afgespeeld is dat tenminste gebrek aan bewijs.

Maar zo simpel ligt het hier niet want na een eerder akkefietje had Cortani zich bij een volgende gelegenheid gewapend met een klein videocameraatje, vastgemaakt aan haar bril die aan een koordje op haar borst hing.

Duidelijk is te horen hoe Tavecchio al direct begint met het maken van vulgaire opmerkingen en vervolgens recht op z’n doel afgaat. Jammer genoeg wordt daarna de opname belemmerd doordat hij, zittend aan haar borsten, de daar hangende camera nietsvermoedend uitschakelt. Maar het geluid blijft aan.

Dit laatste incident deed zich voor in 2016 en dat werkt ook al tegen Cortani. In Italië wordt je geacht seksuele intimidatie of erger binnen zes maanden te melden, anders ‘kan justitie er niks meer mee’. Alleen als de aangeklaagde een openbare functie heeft, geldt een termijn van zes jaar.

  • Heeft een voorzitter van een nationale voetbalbond een openbare functie?
  • Geldt de video-opname als geldig bewijs?
  • Moet je je als vrouw op wat latere leeftijd méér – en mogelijk: alles – laten welgevallen dan een jonge vrouw.
  • Moet je je meer laten welgevallen als je de dader al jaren kent?

Ondanks het sepot gaat een Italiaanse rechter zich daar binnenkort toch over uitspreken. Wordt vervolgd.