Mullah Fazlullah, de man die opdracht gaf voor executie van latere Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai, gedood met drone.

In 2015 overleefde Malala Yousafzai in haar geboorteland Pakistan ternauwernood een aanslag op haar leven, u kunt zich de beelden van haar zwaar verminkte hoofd ongetwijfeld herinneren. Ze overleefde wonder boven wonder na een intensieve behandeling in het buitenland en ontving de Nobelprijs voor de vrede voor haar inspanningen om meisjes in haar land – en vergelijkbare landen waar mannen ontwikkelde vrouwen bloedeng vinden – goed onderwijs te laten volgen.

De man die destijds dit jonge boegbeeld van vrouwelijke onafhankelijkheid dood wenste en de opdracht voor haar executie gaf was Mullah Fazlullah, hij is al jarenlang voor de Verenigde Staten de meest gezochte man in Afhanistan en Pakistan en voor dat soort types geldt: dead or alive, het doel is uitschakelen.

In een officiele verklaring spreken de Verenigde Staten van een ‘antiterreuraanval in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan met als doelwit van de actie een hooggeplaatste leider van een terroristische organisatie’.

Inmiddels staat het vast dat het om Fazlullah gaat die  in 2013 leider van de Taliban in Pakistan, de Tehrek-e-Taliban werd. Hij gold toen als één van de meest meedogenloze leden. Hij was ook berucht vanwege betrokkenheid bij een aanslag op een basisschool in 2014, waarbij 140 kinderen en leerkrachten om het leven kwamen.