Prune Nourry kreeg de diagnose borstkanker en maakte dit iconische beeld

Prune Nourry verdeelt haar tijd tussen New York en Parijs en is beeldend kunstenaar, vooral bekend om haar beelden die teruggrijpen op het verleden. In 2016 werd bij haar borstkanker vastgesteld en begon ze aan het verdrietige traject dat helaas maar al te veel vrouwen kennen. Ze onderging chemo’s en borstreconstructie en vooral dat laatste traject maakte ‘dat ze zichzelf min of meer als een beeld ging zien’. Er werd aan haar lichaam gewerkt.

Dat inspireerde Prune Nourry om een monument te maken voor, wat ze noemt, al de overlevenden van borstkanker. Ze begon aan een enorm beeld, gebaseerd op de mythe van de amazones en het beeld dat zich van een gewonde amazone in het Metropolitan Museum of Art in New York bevindt.

En zo noemt ze het resultaat ook: The Amazon, een borstbeeld van flinke omvang waarin ze 6.000 Chinese wierookstokjes stak als metafoor van alle pijn die vrouwen lijden als ze eenmaal de diagnose kennen en verwijzend naar de acupunctuurbehandeling die ze zelf (ook) onderging.

The Amazon werd op 21 juni j.l. op privé-terrein van een New Yorks hotel tentoongesteld en de wierookstokjes werden aangestoken.

 

%d bloggers liken dit: