De beste vrouwelijke chefkok ter wereld. Moet dat kunnen?

De Britse Clare Smyth won onlangs de prijs voor de beste vrouwelijke chefkok ter wereld. De Noord Ierse verzorgde de catering voor een van de recepties van Harry en Meghan.

Bij de prijsuitreiking hield ze een toespraak en zei ondermeer:

‘We still have a real lack of women recognised at the top of the industry. We have to do something about that, we’re not going to change it by ignoring it … to separate [male and female chefs] for me is strange, but we don’t see enough women coming through at the top. I would love to see very soon that we don’t need gender-specific awards because women will have recognition and there will be a balance in the industry. Hopefully we’ll see plenty of women on the 50 Best list and there won’t be a need for that award.’

En ze mag dan de beste vrouwelijke chefkok zijn, daarmee haalde ze niet de Top 50 van Beste Restaurants ter wereld. Die top blijft een bijna exclusieve mannenzaak: alleen de plekken 2531,  48 en 49 worden door vrouwen ingenomen.

Clare Smyth pleit voor het opheffen van de prijs die ze dit jaar zelf won. Er zou geen aparte onderscheiding voor een vrouw moeten zijn, aldus Smyth. Uiteraard waren er ook al direct de critici die vonden dat ze om die reden de prijs had moeten weigeren. Wij denken dat het goed is dat ze ‘m toch in ontvangst nam en zichzelf daarmee een wereldwijd podium verschafte waar ze de vinger op de zere plek kon leggen.