Tumult in de VS. Alexandria Ocasio-Cortez, u kent haar niet. Maar dat gaat snel veranderen.

Joseph Crowley (56) is de afgevaardigde voor de Democraten in New York. Dat is hij al heel lang en zijn positie kwam al sinds 2004 nooit echt in gevaar. Daar leek het dit keer ook op, de tussentijdse verkiezingen in de VS zijn aanstaande en alles wees er op dat hij opnieuw de kandidaat zou zijn.

Niet dus.

Uit het niets was daar opeens een 28-jarige Latina, Alexandria Ocasio-Cortez, die hooguit enige bekendheid genoot omdat ze deel uit maakte van het campagneteam van Bernie Sanders. Bekijk haar inspirerend filmpje hieronder, maak kennis met haar.

Ze geeft haar eigen partij, de Democraten dus, er flink van langs. Als het al zo was dat Hillary Clinton in de ogen van veel kiezers toch vooral de witte gevestigde orde vertegenwoordigde, dan is Alexandria Ocasio-Cortez een fris, jong geluid met precies die achtergrond waar Donald Trump niet zoveel mee op heeft, to put it mildly.

Ze gaat het nu eerst opnemen tegen de Republikeinse kandidaat voor New York.

Intussen is de Democratische elite in Washington speechless: Joseph Crowley was niet alleen opnieuw de gedoodverfde kandidaat voor deze tussentijdse verkiezingen, hij werd ook gezien als de mogelijke opvolger van Nancy Pelosi, ooit. In zijn recente campagne focuste hij helemaal op Donald Trump. Hij vergat daarbij achterom te kijken. Daar was Alexandria Ocasio-Cortez en Joseph Crowley never knew what hit him, tot gisteren. Hij was overigens wel zo sportief om – op wat was bedoeld als zijn overwinningspartijtje – Born to run te spelen en het op te dragen aan Alexandria.

Alexandria’s eerste reactie: ‘It’s surreal.’

 

%d bloggers liken dit: