Een vrouwelijke serieverkrachter. In Any man, het boek van Amber Tamblyn, #metoo-activiste.

Het boek is nog maar net uit in de Verenigde Staten en lang niet iedereen is geamuseerd. In Any man is een vrouwelijke serieverkrachter aan het werk, met een gevoelsleven dat tot nu toe overwegend aan foute mannen wordt toegeschreven.

Sinds wanneer bestaan er ook zulke foute vrouwen? Hadden we niet afgesproken het bij foute mannen te houden?

Auteur Amber Tamblyn debuteert met Any man. Maar ondanks die status van debutante is ze niet de eerste de beste. Mede-oprichter van Time’s up. Ze wees James Wood aan als de man die haar al als 16-jarige actrice lastig viel. Tamblyn is een gevestigde naam in Hollywood. Ze schrijft en publiceert gedichten. En ze is inmiddels moeder van een dochter, ze schreef Any man tijdens haar zwangerschap. In een interview in The Guardian verdedigt ze haar keuze(s). Haar besluit om van de verkrachter een vrouw te maken en vanuit het oogpunt van de zes mannelijke slachtoffers van de verkrachter te schrijven, is voor een aantal mensen onverteerbaar. ‘Ik denk dat ze het zien, want ik draai gewoon de rollen van het geslacht om en ik neem de ervaring van vrouwen weg en geef die aan mannen. Dat is geen probleem. Ze kunnen zo voelen. Dit gaat niet over het omkeren van geslachtsrollen. Het gaat erom moeilijkere gesprekken te hebben over hoe seksueel geweld eruit ziet. Ik bedoel, een van de grootste klachten over de #MeToo-beweging was dat het niet inclusief was, dat het te veel gericht was op bevoorrechte, blanke vrouwen. En daar ben ik het mee eens.’

Amber Amblyn heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt, de kritiek – vooral uit ‘eigen ‘ kringen is niet mals. Toch heeft ze een punt als ze zegt dat het ze door het omdraaien van de rollen van vrouwen vraagt om te reageren op wat de mannelijke slachtoffers als seksueel geweld zien.

Hier bijt ze van zich af:

 

Overigens is er over min of meer dat thema – het omdraaien van de rollen – al heel lang geleden een heel aardige film gemaakt met Demi Moore en Michael Douglas.