Donald Trump: make sexual harassment great again

Recent benoemde Donald Trump Bill Shine tot plaatsvervangend hoofd van zijn communicatie-afdeling. Deze Shine werd nog niet zo lang geleden ontslagen bij Fox News, toch al niet de meest vrouwvriendelijke zender. Als je daar op #MeToo-gronden wordt ontslagen, dan is er echt iets aan de hand. En dat was ook zo, er liepen in mei 2017 vier aanklachten wegens seksuele intimidatie en rassendiscriminatie waarin hij werd genoemd. Hij werd er weliswaar niet zelf van beschuldigd, het ging erom dat hij er als leidinggevende weet van had en er niets aan deed toen de eveneens door Fox ontslagen topman Roger Ailes zijn handen veelvuldig niet kon thuishouden. En dat mogelijk zo’n 20 jaar lang. Overigens overleed Ailes in 2017. Gretchen Carlson, jarenlang een bepalend gezicht bij Fox News, nam in 2016 ontslag en diende een klacht tegen hem in. Fox News schikte met haar voor $ 20 miljoen maar kon niet voorkomen dat een aantal vrouwelijke collega’s zich eindelijk durfde te roeren. Na Shine’s benoeming tweette ze:

‘On the 2 year anniversary eve of filing my harassment lawsuit; giving women a voice, letting them know you can be believed, launching a national movement to stand up and speak up and say enough is enough. Life … works in mysterious ways. #BeFierce’

De kans dat Bill Shine het in het Witte Huis moeilijk gaat krijgen is niet groot, de voertaal bestaat daar immers voor een belangrijk deel uit locker room talk. En de vele vrouwen die er werken rapporteren overwegend aan alfa-mannetjes. Zeg maar: net als in de goede oude tijd bij Fox News.