Column Sheila Sitalsing: ‘Koninklijke  baarmoeders’

Mijn literaire held is dat heus niet omdat ze als enige vrouw in de geschiedenis tweemaal de Man Booker Prize for Fiction heeft gewonnen. Al kan zoiets mij met trots vervullen, wat snobistische onzin is – alsof ook ik een prijs heb gewonnen voor mijn hoogstaande smaak.

Mijn literaire held is dat niet omdat ze een vrouw is, want aan principieel enkel vrouwelijke auteurs lezen, zoals sommigen uit mijn omgeving doen, doe ik niet. Zoveel ijver voor de vrouwenzaak kan ik niet opbrengen.

Mijn literaire held is dat omdat ze goede boeken schrijft. Heel erg goede boeken. Omdat ze genadeloos is. Origineel. Subtiel en dubbelzinnig. En omdat ze kan schrijven zoals niemand anders kan. Over een instituut dat door de eeuwen heen vrouwen heeft gereduceerd tot hun vruchtbaarheid. Lees hier verder (€)