Interview Karin Slaughter: ‘Vrouwen kunnen een foto zien van een vrouw die ze nog nooit ontmoet hebben en haar meteen haten’

Karin Slaughter (1971) wordt internationaal genoemd als de ‘Queen of Crime’. Ze heeft al tientallen boeken op haar naam staan en stopt voorlopig nog niet. Met haar nieuwste boek Gespleten krijgt ze opnieuw haar Nederlandse fans wild enthousiast. OPZIJ sprak met haar over haar nieuwe boek, Me Too en Trump.

In het boek volgen we met name Andy, die vrij passief is en heel anders dan de personages waar je meestal over schrijft. Hoe heb je ervoor gezorgd dat mensen haar toch leuk gingen vinden?

“Het is moeilijk voor mij want ik moet erop vertrouwen dat de lezer weet dat het goed is om in het begin niet voor Andy te rooten. Je wil haar gewoon een trap onder de kont geven. Ik moest ervoor zorgen dat ze ons onthullingen bleef geven over Laura (Andy’s moeder, -red), anders willen de lezers niet over Andy blijven lezen. En ik weet dat het grootste deel van de lezers vrouw is. Vrouwen kunnen een foto zien van een vrouw die ze nog nooit ontmoet hebben en haar meteen haten. Je weet dus dat ze Andy gaan veroordelen vanwege haar passieve houding. Jonge vrouwen vinden haar wel vaak heel leuk, en dat was ook mijn bedoeling. Ze is herkenbaar voor lezers van Andy’s leeftijd.”

Toch merk je wel dat Andy in de loop van het verhaal steeds meer op haar moeder gaat lijken, die veel sterker overkomt.

“Andy heeft altijd kunnen terugvallen op haar ouders. Als ze dat opeens niet meer kan, moet ze wel veranderen. Veranderen is heel erg moeilijk. De meeste mensen houden vast aan wat ze kennen, zelfs als dat ze niet gelukkig maakt. Mensen kunnen hun hele leven daarmee doorgaan. Dus ik moest ervoor zorgen dat haar iets ergs overkwam, om los te breken. Andy moet dan opeens haar eigen beslissingen nemen, en uiteindelijk bevrijdt dat haar. Hoe verder ze geografisch gezien van haar moeder weggaat, hoe sterker en zelfverzekerder ze wordt.” Lees hier verder (€)