Mamma Mia: Here We Go Again! Kan dat eigenlijk wel?

Deze week is het zover, Mamma Mia: Here We Go Again! gaat wereldwijd in première, ook in ons land. Het is de opvolger van Mamma Mia, de film die in juli 2008 – tien jaar geleden dus al weer – een nogal ‘gemengde ontvangst’ van de critici kreeg, leest u nog maar eens hier (NRC) en hier (Volkskrant) maar vervolgens wereldwijd met open armen werd ontvangen door…tja, door wie eigenlijk? Misschien ook al wel door u, de lezer.

Als dat zo is kunt u langzamerhand wel ‘uit de kast komen.’

Destijds was het productiebudget zo’n $ 52 miljoen, de film bracht – alleen al in de bioscopen – wereldwijd het 12-voudige aan kaartjes op.

Misschien geeft het standpunt van hoofdrolspeler Colin Firth wel het beste weer hoe velen van ons er destijds – nadat ABBA het songfestival won met Waterloo – in stonden. En hoe we langzamerhand toch wat soepeler in onze afwegingen werden. Hij kreeg veel kritiek, alleen al door het gegeven dat hij een rol in die film accepteerde. Dit zei hij tien jaar geleden bij de première in Amsterdam:

‘Ik ben geïnteresseerd in personages die zich moeilijk kunnen uiten. Mijn taak als acteur is om duidelijk te maken wat er achter en onder de woorden zit.’ Over de opmerking dat hij een nogal stereotiepe Engelsman neerzet: ‘Die interesseert me geen zak. Dat is zo’n cliché. We hebben mensen als John Lennon, Mick Jagger en Johnny Rotten op de wereld losgelaten, maar mensen blijven iemand als prins Charles zien als de archetypische Engelsman.’ Over de verkleedpartijen: ‘Ik heb op de toneelschool gezeten – dus make up opdoen en een glitterpak aantrekken waren me zeker niet vreemd.’

Toen ABBA populair was in de jaren zeventig, vond hij de muziek van de groep helemaal niks. ‘Dat komt omdat ik een vreselijke snobistische hippie was. Alles wat in de hitlijsten stond was per definitie niets.’

Na 2008 zagen we Mamma Mia nog vaak in de bioscoop terugkeren, in Sing Along-voorstellingen en ook uitgezonden op televisie waren er flinke kijkcijfers. Er was al ABBA The Musical (april 1999), er kwam een Abba Museum dat opende in Mei 2013.

En de geruchten over een mogelijke reünie zijn nooit ver weg maar meer dan de al veelbesproken ‘Avatar-tour’, waar ABBA virtueel op het podium aanwezig zal zijn in 2019 of 2020, lijkt er niet te komen.

De cast van de nieuwe Mamma Mia-versie omvat zelfs Andy Garcia en Cher, naast de meeste sterren uit de eerdere versie.

En zo lijkt ABBA uiteindelijk toch salonfähig te zijn geworden.

 

%d bloggers liken dit: