Opmerkelijk: Als vrouw meer verdient dan man voelt dat ongemakkelijk

Een opmerkelijk Amerikaanse onderzoek. Het Census Bureau, het Amerikaanse Centraal Bureau voor de Statistiek, vergeleek de antwoorden van ondervraagde stellen in een onderzoek met de gegevens die de IRS, de Amerikaanse Belastingdienst, over diezelfde stellen kent op basis van hun aangiftes. U leest het onderzoek (Manning up and womaning down: How husbands and wives report their earnings when she earns more) hier.

Wat blijkt? In gesprek met het Census Bureau geven vrouwen hun inkomen gemiddeld 1,5 procent lager aan dan in werkelijkheid terwijl mannen hun inkomen juist 2,9 procent hoger opgeven. Kennelijk voelt de werkelijkheid ongemakkelijk.

In de VS heeft zo’n 25 procent van de vrouwen een hoger inkomen dan de man, dat was in de jaren ’80 nog 18 procent. Ook in de VS is er de trend – net als in ons land – dat vrouwen steeds hoger opgeleid zijn en steeds beter gaan verdienen.

Dat de emancipatie ‘in het hoofd’ toch anders verloopt dan we zouden vermoeden en hopen blijkt uit het feit dat huwelijken en relaties waarin de vrouw meer verdient nog altijd een grotere kans op scheiding kennen én dat 71 procent van de ondervraagden nog altijd vindt dat een man, om een goed ‘hoofd van het gezin’ te zijn het leeuwendeel van de inkomsten zou moeten verzorgen. Ook herkennen we in de VS de Nederlandse trend waarin hoog opgeleide vrouwen steeds langer de keuze van hun partner uitstellen omdat ze het in hun loopbaan beter doen dan veel mannen van hun leeftijd.