Marion Woodman, schrijfster van – onder meer – ‘Verslaafd aan perfectie’, overleden

In de jaren ’80 van de vorige eeuw werd ze het meest gelezen, op de golven van de feministische beweging.

Onder degenen in ons land die Engelstalige boeken lazen is ze bekender hoewel er nog in 2009 een Nederlandse vertaling van een van haar meest aansprekende titels uitkwam: Verslaafd aan perfectie.’

Marion Jean Woodman werd geboren in augustus 1928 in Londen, Ontario, Canada. Ze stierf op 9 juli 2018.

Ze begon als lerares Engels op een middelbare school lerares Engels.

Toen ze haar man Ross Woodman op een sabbatical naar Londen (Engeland) volgde, in de vroege jaren 70, ging ze in analyse bij Dr E.A. Bennett, die haar stimuleerde een opleiding te volgen bij het Jung Instituut in Zürich.

Na het behalen van haar diploma in 1979 opende ze een praktijk in Toronto en begon met het schrijven van boeken, ze werden bestsellers in de jaren tachtig. Met haar werk hielp ze veel vrouwen, ondermeer als er sprake was van verslavingen zoals eetstoornissen. Marion ontwikkelde ook workshops gebaseerd op de complementariteit van lichaam en ziel, een van Carl Jung’s stellingen. Ze was een van de oprichters, samen met Daryl Sharp en Fraser Boa, van de Ontario Association of Jungian Analysts (OAJA), en de ontvanger van drie eredoctoraten.

Haar man Ross stierf in 2014 op 91-jarige leeftijd, de afgelopen jaren leed Marion aan dementie en woonde ze in een zorginstelling vlakbij haar huis in Londen, Ontario. Daar maakte ze een paar weken geleden een zware val waarvan ze niet meer herstelde.

Ze stierf, een paar dagen voordat ze 90 zou zijn geworden, met de dochters van Fraser (haar broer), Marion en Shelley Boa, aan haar zijde.