De ‘focus’ van Ivanka Trump. Heeft u daar al iets van gemerkt?

Ivanka Trump stopt met haar modemerk. Al het personeel staat op straat. We hebben het dan over 17 werknemers en dat geeft een indruk van aard en omvang van haar nu opgedoekte onderneming. Net als haar vader maakte ze vooral gebruik van diens naamsbekendheid. De vraag of ze zelf ooit iets ontworpen heeft blijft onbeantwoord, waarschijnlijk heeft ze zo ongeveer alles ingekocht: ontwerpen, marketing, verkoop, productie. Is dat erg? Welnee, heel veel sterren met eigen merken doen het het zo, hun naam is waar het om gaat bij hun grote schare volgers. In het geval van Ivanka: ruim 6 miljoen volgers op Facebook bijvoorbeeld.

Het aanvankelijke voordeel dat ze van het gebruik van haar naam had is sinds the Donald presideert omgeslagen in een nadeel, heel veel retailers besloten de verkoop van haar collectie te stoppen en heel veel consumenten durfden het niet meer aan: het dragen van Ivanka’s kleding wordt makkelijk ook als een politiek statement uitgelegd.

Zoals dat in de gebakken lucht-wereld gaat ging de bekendmaking van het opdoeken van haar merk gepaard met een op het eerste gezicht krachtige en plausibele verklaring. De wereld is immers nog altijd niet gered en daar ziet Ivanka kansen. Die verklaring luidt:

‘After 17 months in Washington, I do not know when or if I will ever return to the business, but I do know that my focus for the foreseeable future will be the work I am doing here in Washington, so making this decision now is the only fair outcome for my team and partners.’

Het is duidelijk: er wachten grote en belangwekkende zaken en taken in Washington waar het Witte Huis inmiddels haar tweede pied-à-terre is.

Intussen blijven we – overvallen door dit nieuws – achter met een prangende vraag: wat heeft Ivanka de afgelopen 15 maanden dan wél gedaan. Want ze nam al in januari 2017 persoonlijk afscheid van haar merk, ze wilde elke indruk van een mogelijke belangenverstrengeling van een politieke en commerciële agenda vermijden. Zo maar wat quotes uit januari 2017:

‘When my father takes office as the 45th President of the United States of America, I will take a formal leave of absence from The Trump Organization and my eponymous apparel and accessories brand. I will no longer be involved with the management or operations of either company.’

en

‘I’m grateful for the overwhelming amount of outreach I’ve received from people all across America who have shared their stories and offered to extend their ideas and expertise in the areas I am deeply passionate about, including the education and empowerment of women and girls; leveling the playing field for female entrepreneurs and job creators and unleashing the potential of women in the workplace.’

We zijn benieuwd. Ivanka Trump zou kunnen beginnen met het in het openbaar hartgrondig oneens te zijn met veel van haar vaders standpunten die onverenigbaar zijn met haar eigen veronderstelde doelstellingen. En daar naar te handelen.