Victoria Woodhull was de eerste vrouwelijke presidentskandidaat. En dus werd ze gearresteerd.

Mocht u binnenkort in New York zijn dan is de expositie Rebel Women: Defying Victorianism in het Museum of the City of New York een aanrader.

U zult daar ondermeer zien dat Victoria Woodhull op 2 april 1870 – ze was toen 31 jaar – haar nominatie aankondigde en daarbij schreef:

‘I am quite well aware that in assuming this position I shall evoke more ridicule than enthusiasm at the outset. But this is an epoch of sudden changes and startling surprises. What may appear absurd today will assume a serious aspect tomorrow.’

Woodhull was op dat moment ondermeer uitgever van een dagblad (en daarnaast beurshandelaar) en twee jaar later, op de dag van de verkiezingen, zat ze achter de tralies. Waar ze schuldig aan was? Ze had het lef om over affaires te publiceren van twee ‘vooraanstaande’ mannen en die publicaties leidden in 1873 tot een nieuwe wet, the Comstock Act, die de verspreiding van obscene literature and articles of immoral use verbood.

De tentoonstelling put uit de archieven van het museum en belicht meer dan een dozijn van de meest rebelse dames van het Victoriaanse tijdperk in New York door middel van biografieën, prenten en foto’s uit de collecties. Deze vrouwen – onder meer artsen, zakenlieden en prostituees – verwierpen de sekseverschillen in hun gevechten om professionele status, rassengelijkheid en seksuele vrijheid.

Het Victoriaanse ideaal van ‘echte vrouwelijkheid’ vereiste vroomheid, zuiverheid, onderdanigheid en huiselijkheid. Daar moest je bij deze vrouwen niet mee aankomen, aldus de curator van de tentoonstelling, Marcela Micucci, die eraan toevoegde dat ze ook de historische parallellen wilde onderzoeken van de hedendaagse ‘lastige vrouw’. Want dat ben je vaak nog steeds als je vandaag dezelfde doelen nastreeft als deze vrouwen al zo’n 200 jaar geleden deden.