Maleisië: als je 11-jarige vriendinnetje je stiefmoeder blijkt te zijn

Maleisië is een beschaafd land, een voorbeeldland in Azië. Een moderne democratie. Maar schijn bedriegt, eeuwenoude wetten en gebruiken tonen een ander gezicht.

Norazila en Ayu waren vriendinnetjes: logeerpartijen, selfies en al gesprekken over de jongens. Maar die vriendschap kreeg een ingewikkelde kant en werd onmogelijk toen Norazila (14) ontdekte dat Ayu, 11, stiekem de derde vrouw van haar vader was geworden. ‘Mijn beste vriendin is nu mijn stiefmoeder, zegt Norazila, ‘Het slaat nergens op. Ayu’s huwelijk met Che Abdul Karim Che Abdul Hamid, een 41-jarige rubberhandelaar met een belangrijke rol in zijn moskee , heeft opnieuw het debat in Maleisië over de hardnekkige conservatieve islamitische tradities in deze moderne, multi-etnische democratie verscherpt.

‘Een praktijk van vele eeuwen geleden, in dit stadium van de groei en ontwikkeling van Maleisië is het kindhuwelijk onaanvaardbaar’ volgens Charles Santiago, vertegenwoordiger van de regerende coalitie. Maar dat zijn de woorden.

Sinds de verontwaardiging over het geval van Ayu uitbrak op sociale media in Maleisië – nadat de tweede vrouw van Che Abdul Karim foto’s op Facebook plaatste van de huwelijksceremonie met een sarcastische ‘happy wedding’ boodschap aan hem – wordt duidelijk dat de huidige regering, onder het mom van van religieuze vrijheid, zo goed als niets doet om minderjarigen te beschermen.

De vice-premier van Maleisië, ook minister is van vrouwen, familie en gemeenschapsontwikkeling, noemde het huwelijk een ‘incident’. Die minister, Wan Azizah Wan Ismail, zei vorige week: ‘Het zou onrechtvaardig zijn om iemand op social media te lynchen.’ Voor het ‘huwelijk’ werd gesloten werd Ayu in een ziekenhuis aan een maagdelijkheidstest onderworpen om nog diezelfde dag bij haar ‘man’ – Che Abdul Karim – in te trekken. Die zegt heel veel van haar te houden maar van haar af te zullen blijven tot ze 16 is.