MONTOLIEU Boekendorp in La Douce France

OPZIJ reisde af naar mooiste boekendorp van Europa: Montolieu. Gelegen in de schaduw van Carcassonne, de oudste en zo’n beetje best bewaarde vestingstad van Europa, en niet ver van het Canal du Midi, de idyllische waterverbinding tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Bovendien vlakbij het Lac du Lampy, waar het restaurant van Bjorn en Pauline – uit Ik Vertrek – Huisman te vinden is en waar zij alweer bijna vijftien jaar hun plek gevonden hebben.

MONTOLIEU

Montolieu ligt aan de voet van de Montagne Noir, in het departement Aude, zo’n vijftien kilometer ten noordwesten van Carcassonne. Dit stadje is als een amfitheater gebouwd tegen de rotsflank van twee ravijnen. Het stadje dankt zijn bestaan aan de stichting van de benedictijnenabdij Saint-Jean-de-Mallast rond 800. In de dertiende eeuw droeg de stad de poëtische naam Mount a Ouliou (Olijfberg). Vanaf de achttiende eeuw werd Montolieu redelijk welvarend dankzij de lakenindustrie.

In 1989 nam Michel Braibant, een authentieke boekbinder en bibliofiel uit Carcassonne, het initiatief om van Montolieu een boekendorp te maken, naar het voorbeeld van Hay-on-Wye in Wales en Redy in België. Het is een zeer geslaagd project geworden met meer dan twintig boekwinkels en antiquariaten, ambachtelijke boekdrukkers en, als kers op de taart, het museum van Michel Braibant zelf. Dit museum is gewijd aan de ontstaansgeschiedenis van het boek en alles daar omheen. Ook worden er diverse workshops gegeven over typografie, kalligrafie, etsen, boekbinden en illustreren. De echte bibliofielen onder ons zijn in het paasweekend in Montolieu te vinden, dan is de jaarlijkse antiquarische boekenbeurs.

Lees hier verder (€)