SAD NEWS: I can’t see my vagina any more

Er is een rel ontstaan over een column van een Limburgse journalist over Eva Jinek die, in zijn ogen, al te zwanger er nog altijd voor koos in beeld te zijn als presentatrice van haar eigen talkshow.

De man krijgt terecht de volle laag op social media en elders, hij heeft nog veel te leren en een lange weg te gaan. Ongetwijfeld weet hij van het bestaan van vrouwen. En ook dat ze zwanger kunnen worden. En zelfs in die staat niet meer achter het aanrecht blijven. Hij verdient straf van zijn moeder.

In juni van dit jaar twitterde Cardi B, een trotse en succesvolle rapper, ‘SAD NEWS: I can’t see my vagina any more.’ Ze onthulde haar zwangerschap tijdens het optreden in Saturday Night Live in april. Later tweette ze dat ze de laatste maand van haar zwangerschap ‘de hel’ vond maar toen dochter Kulture werd geboren ging het over haar emoties (‘Ik ben verliefd en ik heb het gevoel dat ik smelt’). Het is – of was –  ongebruikelijk om een ​​popster te zien die met haar ervaring met haar zwangerschap en vroeg moederschap zo te koop liep. Tot voor kort was zwangerschap een gruwel voor de pop-, amusements- en mediawereld. Zwanger worden of ermee te koop lopen zou je carrière verzieken. Maar dat verandert. In 2011 kondigde Beyoncé haar beroemde zwangerschap aan bij de MTV Video Music Awards door haar jas te openen, over haar buik te wrijven en te lachen. Gwen Stefani, Christina Aguilera en een anderen werden zwanger gefotografeerd. Zwangerschap bestond in die wereld in de 20e eeuw zo goed als niet. In de jaren 70 en 80 waren de meeste popsterren man, maar er waren een paar zichtbare voorbeelden. In 1972 werd Diana Ross zwanger gefotografeerd met haar dochter Tracee Ellis Ross en in 1976 deed ze Baby Love terwijl ze zwanger was, haar buik verborgen onder veren.

Inmiddels wordt het snel anders. Ervaringen die ooit als ‘persoonlijk’ werden beschouwd, zijn in de openbaarheid, ook al door de komst van social media waarop alles lijkt te worden gedeeld. Mediasterren gebruiken sociale media om rechtstreeks en openlijk met fans over hun leven te praten, aangemoedigd door het vierde golffeminisme en de #MeToo-beweging. Vooral het moederschap wordt door kunstenaars op vele manieren uitgedrukt maar we hebben nog een lange weg te gaan want verhalen over mannelijk ouderschap zijn er nog niet veel. Zwangerschap is in de publieke discussie nog te vaak een noodzakelijk kwaad, een ongemak. Dat wordt door het voorbeeldgedrag van sterren, zoals ook Eva Jinek, anders. Wel jammer dat het zo moet gaan.