Niet naar school omdat je geen tampons kunt betalen

Het lijkt een Ver-Van-Mijn-Bed-show maar het gebeurt – en wel nu – in de Verenigde Staten. Eén op de vijf meisjes spijbelt tijdens hun ongesteldheid. Niet omdat ze zich niet in staat voelen om te leren. Wel omdat het eenvoudig aan het geld ontbreekt om tampons te kunnen kopen. Het onderzoek dat tot deze conclusie leidt kun je ‘gekleurd’ vinden omdat het door een commerciële partij (Always) werd betaald. Maar de nuance is dat het gezamenlijk met Feeding America werd uitgevoerd, een organisatie die zich inspant voor het beschikbaar zijn van voldoende en goed voedsel voor de armen in de Verenigde Staten, ondermeer via 200 voedselbanken. En dus staat Feeding America volop in contact met de gezinnen die het niet bepaald breed hebben.

De Amerikaanse actrice Gina Rodriguez stelt het probleem aan de kaak in een column in Teen Vogue. Ze vraagt zich af wat er zou zijn gebeurd als ze zelf ook in zo’n positie zou zijn geweest. Citaat:

‘For example, would my grades have looked different, and would I have been able to stay involved in the activities I loved? Without the foundation of a FULL and UNINTERRUPTED basic education, I may not have been in a position to go to NYU. And if I hadn’t had that college experience, I may not have had any of the amazing, life-changing opportunities that followed and shaped who I am today.’