Vrouwen de straat op: 88 procent van de straten is vernoemd naar een man

Inderdaad, maar 12 procent van de straten in Nederland is vernoemd naar vrouwen. Dat moet anders. Daarom is De Bovengrondse de actie #meervrouwopstraat begonnen.

De Bovengrondse beschrijft zichzelf: ‘De Bovengrondse is een open groep die bij elkaar komt om ideeën uit te wisselen en samen projecten op te zetten. Het doel: werken aan gelijkwaardigheid ongeacht gender. We organiseren maandelijks een lichtvoetige avond rondom feminisme, waarbij iedereen mag aanschuiven. Daarnaast organiseren we concrete acties en campagnes. Dat doen we uit liefde: omdat we feminisme belangrijk vinden én omdat we er plezier in hebben.’

Voorlopig heeft De Bovengrondse 12 vrouwen geselecteerd die ogenblikkelijk ‘op straat’ zouden moeten. Dit zijn ze.

Volgens een goede schatting heeft Nederland 263.679 straten met een naam. Die straten hebben samen 148.388 verschillende namen. Maar die namen zijn lang niet altijd uniek. De Kerkstraat komt bijvoorbeeld 517 keer voor.

We zouden dus niet moeten rusten voordat we een kleine 75.000 vrouwelijke straatnamen hebben die vervolgens de helft van die 263.679 straten sieren. Tenminste.

En omdat er vervolgens ongetwijfeld tumult zal uitbreken – categorie: waarom die ene man eraf en die ander niet? – hebben we een eenvoudig begin voor ogen. We hebben nogal wat zo langzamerhand onbetwist foute ‘zeehelden’ waarnaar straten zijn vernoemd, inmiddels beginnen we te beseffen dat ze vaak heel veel buitenlandse bloed aan hun handen hebben. Dat zou een aardige kickstart zijn. Zo is er een flink aantal straten vernoemd naar Jan Pieterszoon Coen, u kunt hier zelf zoeken in de zogenaamde BAG-database.