Je bent vrouw, wilt een goede baan én een topsalaris? Word piloot

We kunnen er om allerlei redenen – waaronder de belasting van het milieu – van alles van vinden maar de luchtvaart groeit fors. Zeker in de zomer en in het bijzonder de vakantieperiode is de berichtgeving over een overvol Schiphol, storingen in systemen en al dan niet ten uitvoer gebracht dreigingen van stakingen van piloten en grondpersoneel in de media niet te missen.

Juist die piloten maken met hun stakingen duidelijk dat er een schreeuwend gebrek aan hen is. Na 9/11 was er een jarenlange crisis op de arbeidsmarkt voor piloten maar daaraan is nu een eind gekomen. Dat wil zeggen: de rollen zijn omgekeerd, nu zijn niet de werkgevers maar de piloten de vragende partij. Ze kunnen overal terecht en vaak voor betere salarissen dan de Ryan Airs van deze wereld betalen. (Dat geldt in mindere mate voor KLM-piloten, de behoren nog steeds tot de best betaalde ter wereld, zeker ook afgezet tegen hun arbeidsvoorwaarden.)

De verwachting is dat het aantal luchtreizigers de komende 25 jaar meer dan zal verdubbelen. Die groei komt maar ten dele uit de Westerse wereld, de snelgroeiende middenklasse in met name Azië – met heel veel jongeren die de wereld kennen van het Internet maar ‘m nu ook ook in het echt willen zien – pakt massaal het vliegtuig. Je zou het niet verwachten maar op dit moment is een land als Vietnam een van de snelst groeiende als het gaat om luchtvaart. In 2017 bevond de helft van 10 grootste luchthavens ter wereld zich buiten de VS en Europa, waarvan vier in Azië.

Deze groei én de van oudsher dominantie van witte – maar vooral steeds meer: oudere, binnenkort met pensioen gaande -mannen in de cockpit maakt dat de vraag naar piloten een enorme vlucht neemt. Daar liggen kansen voor vrouwen met een goede opleiding en op zoek naar gelijke kansen en gelijke beloning.

Uit Amerikaanse statistieken blijkt dat er in 2017 in de VS op een totaal van ruim 98.000 piloten die op commerciële vluchten vlogen, er maar ruim 6.000 vrouwen waren. Dat is de situatie daar, die zal in de rest van de wereld niet heel anders zijn.

Inmiddels zijn de opleidingen tot piloot mét baangarantie weer terug, kijkt hier maar eens. Niet schrikken: ook deze site komt in z’n beeldgebruik niet verder dan mannen. Bent je serieus? Kijk hier.