Voor vrouwen die worstelen om zwanger te raken: AVA, een vruchtbaarheids-app

Het is een groot probleem als het je raakt: je wilt kinderen maar het lukt niet om zwanger te worden. Je probeert van alles, de goede raad en tips zijn legio en soms – of misschien zelfs vaak – bizar.  Je neemt neonatale vitamines, je volgt je menstruatiecyclus en zelfs lig je met je benen na de seks in de lucht: niet bewegen gedurende een half uur. Maar je wilt en dus probeer je het.

Voor een 28-jarige vrouw zijn ongeveer 10 van de 12 eicellen die er elk jaar zijn levensvatbaar maar voor een 38-jarige vrouw zijn het er misschien nog maar twee van de twaalf. Dus wordt het vinden van de vruchtbare dagen nog belangrijker.

Met de opkomst van allerlei gezondheids-apps, in combinatie met wearables en mobiele telefoons was het kwestie van wachten tot ook dit probleem aandacht kreeg.

Zo is er AVA, een Fitbit-achtig apparaat dat ‘s nachts om de pols wordt gedragen en sensoren gebruikt om de vijf vruchtbare dagen in de cyclus van een vrouw te identificeren en zo haar kans op zwangerschap te verbeteren.

De AVA-armband verzamelt gegevens over negen parameters zoals huidtemperatuur, polsslag in rust, ademhaling, slaapbeweging en stressniveaus, terwijl je slaapt. Zodra de armband ‘s ochtends met je telefoon is gesynchroniseerd, bereikt het eigen algoritme van Ava een nauwkeurigheid van 89 procent bij het detecteren van 5,3 vruchtbare dagen per cyclus. Door het meten van temperatuur en andere variabelen, is Ava in staat veranderingen in zowel progesteron- als estrodiale niveaus te volgen. Er zijn voorbeelden van vrouwen die, toen ze eenmaal AVA gebruikten, vaststelden dat ze met andere methodes, zelfs andere app’s, hun cyclus tot wel een week misten.

AVA kost geld – in de VS $ 249,- en heeft concurrentie van nogal wat gratis en bijna-gratis app’s. Toch lijkt het erop dat niets de nauwkeurigheid van AVA haalt. Hier leest u er alles over, op de Engelstalige site. Inmiddels zou AVA ook in ons land leverbaar moeten zijn, bestelbaar via de Amerikaanse site. Daarover leest u hier.