Newlands: Een ‘Ode to Women’ met topmusici uit Oost en West

Van 19 tot en met 23 september vindt de derde editie plaats van NewLands Festival in Amsterdam met als thema ‘Ode to Women’. Topmusici en kunstenaars uit het Oosten en Westen creëren een samenspel van muziekculturen en treden op met speciaal voor het festival samengestelde ensembles en repertoires. Aanvullend biedt het festival wederom een cultureel verdiepingsprogramma aan. Op het programma staan o.a. Holland Baroque & Layale Chaker, DJ Isis, Mahsa Vahdat, Nuria Rial, Dima Orsho en ‘Rima Kamel’ van Rabih Mroué.

NewLands Festival, voorheen Morgenland Festival Amsterdam, biedt ook deze editie weer een podium voor ensembles van Oosterse en Westerse musici. Met ‘Ode to Women’ staan deze keer vrouwelijke musici en componisten uit onder meer Iran, Libanon, Syrië, Spanje en Nederland in het middelpunt van het programma.

Mascha Ihwe, directeur: ‘NewLands is een ontmoetingsplek voor de Arabische, Perzische en Westerse muziekcultuur en het publiek. Artistieke kwaliteit en nieuwsgierigheid naar de bijzonderheden die een ieder vanuit haar of zijn culturele achtergrond meebrengt, zijn de basis van de samenwerkingen die bij NewLands ontstaan. Het festival biedt een ander perspectief in tijden van culturele labels en clichés. Zo leert het publiek deze editie zangeres Rima Khcheich beter kennen in het muziektheaterstuk Rima Kamel van Rabih Mroué en maken we samen met Woorden Worden Zinnen de schoonheid van de Arabische en Perzische taal zichtbaar. Bovendien staan deze editie vrouwen centraal, omdat het barst van het vrouwelijke talent. Wij willen hen graag zichtbaarder maken.’

Hoogtepunten van het programma

De Libanese componiste en violiste Layale Chaker treedt op met Holland Baroque en udvirtuoos Nizar Rohana met het repertoire ‘Moonchild: Songs from the Hindersea’ dat voor het festival is ontwikkeld. In het Orgelpark is de Iraanse zangeres Mahsa Vahdat te horen samen met het Rembrandt Frerichs Trio en vioolvirtuoos Jasser Haj Youssef. Ook keert het Tessera Ensemble terug onder leiding van Tony Overwater en de Iraanse percussioniste Naghmeh Farahmand dat de vorige editie met vier sterren door de Volkskrant is beloond.

Over NewLands Festival
NewLands Festival brengt topmusici uit het Oosten en Westen samen in nieuwe ensembles waar zij elkaars muziekcultuur ontmoeten. Geïnspireerd door de muzikale kwaliteit en de maatschappelijke waarde die besloten ligt in Morgenland Festival te Osnabrück, startte Mascha Ihwe in 2015 een pilot in Amsterdam met de beste ensembles die in Osnabrück waren ontstaan. In 2016 volgde de tweede editie onder de naam Morgenland Festival Amsterdam, waarbij zij musici en artiesten uit de Perzische, Arabische en Westerse wereld samenbracht. Deze ensembles werden door Trouw en de Volkskrant met vier sterren beloond. Na twee succesvolle edities gaat het festival verder onder de naam NewLands Festival.

Bezoek de website voor meer informatie en de programmering.