Alexander Pechtold en Anne Lok. Alleen maar verliezers

Als een kwestie in de pers belandt, dan is-ie out of control. Welke kwestie dan ook. Er kunnen winnaars zijn, echt of in de publieke opinie. Er zijn verliezers en niet zelden zijn alle partijen verliezer. De feiten doen er lang niet altijd toe, perceptie wel. En wat wordt weggelaten en benadrukt. De rol van de media is een heel grote, de verantwoordelijkheid ook.

Alexander Pechtold is een D66-partijicoon wiens teflonlaag al enige tijd kraakt, steeds meer scheurtjes worden zichtbaar. Het lijkt onvermijdelijk voor een – elke – politicus die z’n uiterste verkoopdatum uit het oog verliest. Er is de kwestie met dat appartement. Er is de kwestie van zijn partij die zomaar allerlei speerpunten – zoals het referendum – laat vallen. En er zijn zoals altijd de nieuwe jonge honden van partijen die nu net zo tot de verbeelding spreken als D66 ooit.

En nu is er de kwestie Anne Lok – een kennelijk door Pechtold verlaten vrouw die gisteren op emotionele wijze, met een brief, een – al dan niet off the record gegeven – interview in Privé en een verschijning in RTLLateNight – meer aandacht kreeg dan ze ooit had willen hebben. Maar niettemin die aandacht nu toch overwegend zelf veroorzaakte. Verdrietig.

Zij en Pechtold hebben een affaire gehad en die is beëindigd. Dat gebeurt elke dag, op vele momenten, het overkomt velen. Hoewel bekend was dat Pechtold is gescheiden maakt zo’n nieuwe relatie hem kwetsbaar, vooral als je voorman bent van een regeringspartij én je die partij ooit aan de haren uit het graf hebt getrokken. In zo’n situatie moet de relatie voorbeeldig voortduren of voorbeeldig, naar het oordeel van beide partners, eindigen. Kom er eens om.

Wat moet hier verder nog van komen? Als het al niet zover is zal Pechtold door velen als een harteloze man worden gezien die veel neemt en weinig geeft. Is hij dat? Geen idee.

Maar net zo groot is de kans dat ook Anne Lok nog leger achterblijft dan ze zich al voelde. Want ook haar handelen roept vragen op. En die vragen blijven komen.

En hoe het werkelijk is gegaan, dat blijft altijd gissen. Wie zit daar op te wachten? Met dit artikel doen we als medium natuurlijk ook weer iets maar hopelijk wordt duidelijk waarom. We worden hier gewoon verdrietig van.

%d bloggers liken dit: