BREAKING: Howick en Lili mogen blijven!

Howick en Lili mogen blijven, dat heeft de verantwoordelijke staatssecretaris Harbers zojuist besloten. Hij heeft zijn zogenaamde discretionaire bevoegdheid gebruikt. Die bevoegdheid heeft elke bewindspersoon en is er in de wet om ergens toch nog ruimte scheppen voor eigen afwegingen, gevoel, geweten zo u wilt.

Het is fantastisch nieuws maar we zijn nog niet klaar.

De eerste vraag is het nu of de publieke opinie ‘het gevoel en geweten’ van Harbers heeft getriggerd. Dat moet bijna wel want er is geen enkele plausibele reden te bedenken waarom hij het anders zo heeft laten escaleren.

Laten we niet vergeten dat het de bedoeling was dat Howick en Lili op het moment van zijn besluit al lang en breed in Armenië zouden zijn geweest. En zijn besluit kwam niet op een zodanig tijdstip dat dit anders zou zijn geweest als Howick en Lili niet waren verdwenen, vannacht.

Voor de kinderen maakt het niet uit maar voor ons land wel. Zelden heeft een kabinet zo weinig voeling met de samenleving getoond als in deze kwestie. Nou ja, misschien met het afschaffen van de dividendbelasting. Maar dat gaat om geld, dit gaat om mensen, kinderen.

De tweede vraag is het nu of de vele honderden, misschien wel duizenden kinderen die niet Howick of Lili heten maar wel eenzelfde lot wacht nu ook weer overgeleverd zijn aan de afgedwongen ‘barmhartigheid’ van een staatssecretaris.

Er dient nu als de sodeju een algemeen kinderpardon te komen want dit soort schaamteloze toestanden zou niemand meer mee moeten willen maken. We kunnen en mogen Harbers nu niet weg laten komen met z’n verklaring die luidt:

‘Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd.’

Want de regering heeft dat gebrek aan waarborgen voor het welzijn en de veiligheid van deze kinderen helemaal aan zichzelf te wijten.

%d bloggers liken dit: