En wie zijn er dan nu op zoek naar Howick en Lili?

Ze zijn er vandoor, Howick en Lili. Heel goed van ze, dit wordt ooit verfilmd. Nu al is de vraag wie dan in zo’n film de bijrollen vervullen. Wie zijn de mensen die vandaag klaarstonden om ze op te halen en op het vliegtuig te zetten? En wie zijn dan nu – nu ze gevlucht zijn – de mensen die voor de opsporing zijn opgetrommeld? Welk apparaat is in werking gezet? En doen die mensen dat ook? En als ze het doen, hebben ze dan niet tenminste besloten hun taakopvatting vandaag zo los mogelijk te maken. Het beoogde resultaat zou ‘ns een keer niet mission accomplished mogen zijn, dan is de mission accomplished.

Want hier past vandaag alleen burgerlijke en ambtelijke ongehoorzaamheid.

De mensen waarover we het hebben verdienen ons respect want laten we niet vergeten dat, als ze hun taak goed uitvoeren, ze dat doen in opdracht van ons allen.

Maar ook hebben ze een eigen geweten dat behoort te werken als ze vaststellen dat het systeem op hol is geslagen en ongewenste resultaten als gevolg heeft. Zover is het vandaag, met Howick en Lili.

Over dit soort situaties en de dilemma’s van de betrokkenen – anders maar tot op zekere hoogte vergelijkbaar – is prachtige muziek geschreven. Kijk en luister hieronder.