‘M’, Pauw en RTL Late Night: de rook begint op te trekken

Er werd met spanning uitgekeken naar de start van het nieuwe seizoen. Zou ‘M’ zich na een stroeve start eerder dit jaar herpakken? Zou Twan Huys Humberto Tan doen vergeten? En zo ja, zou Jeroen Pauw dan het slachtoffer zijn?

Eerst maar eens ‘full disclosure‘: M-presentator Margriet van der Linden was jaren geleden hoofdredacteur van OPZIJ. Maakt dat ons beeld gekleurd? Nee, we laten vooral de kijkcijfers spreken. Margriet van der Linden en Twan Huys komen elkaar als het gaat om de strijd om de kijkers niet tegen, het tijdstip van uitzending van hun programma’s ligt te ver uit elkaar. Dat is anders voor Jeroen Pauw en Twan Huys, die kruisen de degens en vooralsnog is Twan Huys de grote verliezer.

Degenen die vonden dat hij zijn ziel aan de duivel verkocht door de NPO te verlaten voor de stal van RTL – waarbij hij ook nog eens de positie van Humberto Tan overnam – krijgen vooralsnog gelijk: Twan Huys haalde gisteren niet eens de Top 25 van best bekeken programma’s.

Maandag – de start van zijn tweede week – keken er 396.000 mensen, gisteren waren het er 366.000. ‘M’ van Margriet van der Linden haalde met 725.000 kijkers het dubbele en Jeroen Pauw deed het met 800.000 kijkers het beste.

Die cijfers zijn best opmerkelijk en voor zover we er inhoudelijk iets van moeten zeggen: Twan Huys is dor, droog, saai terwijl Margriet en Jeroen altijd ook garant staan voor een de nodige vrolijkheid, naast serieuze onderwerpen. Dat Twan Huys dat allemaal is mag eigenlijk geen verrassing zijn. Bij de publieke omroep was hij de degelijke, vaak goed geïnformeerde presentator met niet altijd een heel goede antenne voor wat kan en wat niet kan. Denk maar aan zijn podium voor Willem Holleeder. ‘Heel losjes’ gaat hem niet makkelijk af, ook niet als een onderwerp daarom vraagt. En dan zit hij nu in het RTL-keurslijf waarin heel veel zaken zijn voorgekookt, zoals de aandacht voor al die ‘sterren’ uit die andere prachtprogramma’s van RTL. Het geld zal ongetwijfeld veel vergoeden maar zijn geloofwaardigheid staat onder druk. Twan Huys staat, zo lijkt het, in het verkeerde theater.

Kan het voor hem nog goed komen? Jazeker, het is niet uitgesloten. De kritieken op de eerste serie uitzendingen van ‘M’ waren (ook) niet misselijk en de kijkcijfers stelden teleur. Na een verwachtingsvolle sterke start in mei met 847.000 kijkers zakte ‘M’ later in de eerste week al tot zelfs 541.000. Maar in de Maand Top 100 van augustus haalt ze er 745.000. Afgelopen week was er een gemiddelde van 812.000. En iedereen kan het zien: de aanvankelijke stroefheid is er af, het wordt steeds leuker.