Brandpunt+. Deze progressieve, vrouwelijke imams. Soms met gevaar voor eigen leven

Donderdagavond j.l. in Brandpunt+ een dubbelportret met ondermeer de vrouwelijke Duitse imam Seyran Ates en Ani Zonneveld, een progressieve vrouwelijke imam die in de VS woont en werkt. De soennitische Islam kent geen benoemingsprocedure voor imam’s. Als een groep moslims door een persoon geleid en onderwezen wil worden, dan is die persoon imam.

Dat overkwam Ani Zonneveld, met een oer-Hollandse achternaam maar geboren in Maleisië,  inmiddels volbloed Amerikaanse. Ze woont in Los Angeles. Haar vader was ambassadeur en om die reden woonde ze in Maleisië, Egypte, Duitsland en India. Ze studeerde economie en politicologie maar koos voor een bestaan als muzikante. In die hoedanigheid was en is ze de eerste Maleisische die ooit een Grammy won.

Haar vanaf de geboorte meegekregen moslim-identiteit bracht haar ertoe in de VS de PMU op te richten, de Muslims for Progressive Values

Als imam trouwt ze moslims met niet-moslims, zo goed als ze ook de hele LGBT-gemeenschap bedient. Daar maakt ze niet alleen vrienden mee, to put it mildly.

Ernstiger is de kwestie van de Duitse Seyran Ates. Die wordt ‘gewoon’ met de dood bedreigt.

Natuurlijk kunt u – als u deze uitzending heeft gemist – alsnog kijken, NPO2