De Volkskrant heeft een probleem: steeds minder verholen seksisme

‘Als je de vrouwen de revue laat passeren waarop Trump valt- grote mond, grote onderkaak, grote boezem, knijpoogjes – dan past Georgette perfect in het rijtje.

En

Voor haar eerste ontmoeting met de Poolse president, Andrzej Duda, heeft ze zeker een uur in de make-up gezeten. Aan haar hoofd kun je niet zien dat ze 71 is, aan haar benen wel. Als je zoveel energie steekt in je gezicht, waarom ook niet even de benen onderhanden genomen? Benen trekken minder aandacht dan het gezicht, waar honderden spieren zich inspannen om een scala aan stemmingen en intenties over te brengen. Maar vlak de benen niet uit, ook zij kunnen communiceren: onverzettelijkheid, bevalligheid, gratie.

De citaten hierboven leest u vandaag op pagina 18 in De Volkskrant. Het is het ‘foto’-item’: een foto wordt geduid, puur aan de hand van wat we kunnen zien. En wat we kunnen veronderstellen.

We zien de nieuw benoemde Amerikaanse ambassadeur in Polen. Een vrouw op al wat latere leeftijd. Natuurlijk is ze door Donald Trump benoemd, ze heeft veel geld voor zijn verkiezing opgehaald en dan is het in de Amerikaanse politiek gebruikelijk dat je beloond wordt. En denkt u nu niet dat dit soort vriendjespolitiek puur Trump is, Barack Obama en zijn voorgangers deden precies hetzelfde.

Zou deze foto zijn gekozen als het een man was? En kunt u zich iets voorstellen bij het op eenzelfde wijze beschrijven van zo’n man waarbij De Volkskrant dan niet verder zou zijn gekomen dan wat uiterlijkheden? Natuurlijk, het gaat om een foto. Maar de vrouw op de foto wordt gemeten aan de hand  van ‘grote mond, grote onderkaak, grote boezem, knijpoogjes en haar benen’.

Dit nauwelijks verholen seksisme trok, maar dan ging het alleen over sport, al eens de aandacht van de ombudsman van De Volkskrant. Hij wijdde er een uitgebreide analyse aan. De Volkskrant schreef bijvoorbeeld over Dafne Schippers  ‘het buurmeisje met de gouden sprinterskont‘.En ook haar dijen kwamen aan bod.

Intussen neemt De Volkskrant wel anderen de maat, als het gaat om sportverslaggeving, lees maar hier.