RAPPORT: Vrouwelijke journalisten steeds vaker online bedreigd

Een rapport over online geweld en bedreigingen tegen vrouwelijke journalisten laat zien dat het in de afgelopen vijf jaar al maar erger is geworden. De opkomst van het nationalisme speelt daarin een rol en uiteraard het gebruik van online-mogelijkheden om politieke processen te beïnvloeden en dwarsbomen.

De online aanvallen zijn steeds geavanceerder geworden en berokkenen meer schade aan de totstandkoming van het nieuws. Het is ook gevaarlijker geworden voor journalisten, zowel on- als offline, zo is te lezen in het rapport ‘Attacks and Harassment, The Impact on Female Journalists and Their Reporting ’International Women’s Media Foundation (IWMF) in samenwerking met Troll-Busters.com.

Er deden 597 vrouwelijke journalisten en mediawerkers aan de enquête mee en ook werden nog eens 25 vrouwelijke journalisten, van studentes journalistiek tot het management van een mediabedrijf.

63 procent van de respondenten stellen dat ze online minstens één keer zijn bedreigd of lastiggevallen in het afgelopen jaar. 58 procent stelt dat ze persoonlijk zijn bedreigd of lastiggevallen en 26 procent is fysiek aangevallen. Een op de tien vrouwelijke journalisten kreeg het afgelopen jaar te maken met een doodsbedreiging. Bijzonder is dat het IWMF meldt dat journalisten buiten Amerika meer kans maken om een fysieke bedreiging mee te maken dan hun collega’s in de Verenigde Staten.

Volgens hen speelt hun vrouw-zijn een grote rol bij de aanvallen. 78 procent van de Amerikaanse journalistes gaf aan dat dit een factor was in de bedreigingen en aanvallen. Bij vrouwelijke journalisten in het buitenland lag dat cijfer lager: 68 procent.

Zorgwekkend is dat zeker veertig procent van hen aangeeft daardoor over bepaalde verhalen niet meer te berichten.