#MeToo in popmuziek. We horen (te) weinig

Het afgelopen jaar raasde #MeToo als een vuurzee door Hollywood. In de popmuziek lijkt de beweging tot dusver echter beduidend minder impact te hebben. Hoe kan dat? ‘De cultuur van seks, drugs en rock & roll zorgt ervoor dat het makkelijker is om claims over misbruik weg te wuiven. Als een vrouw die zich schaars kleedt in haar video’s zegt dat ze misbruikt is, neemt het publiek zo’n aanklacht helaas minder serieus.’

‘Alleen als een Beyoncé of Taylor Swift zo’n verhaal naar buiten zou brengen, zou het net zoveel aandacht krijgen als de Harvey Weinstein-zaak’

“Ik werk al twintig jaar in de muziekbusiness, maar ik heb niet veel gehoord over misbruik van vrouwelijke collega’s en artiesten. Niemand is naar mij toe gekomen om te vertellen dat ze met iemand naar bed moesten om een job te krijgen. Ik heb er zelfs meer discussies over gehad met vrienden van buiten de muziekindustrie dan met mensen uit de muziekwereld.” De Duitse Julia Gudzent werkt als programmeur van grote festivals als Melt!, Lollapalooza Berlijn en Splash! en verbaast zich erover dat #MeToo tot dusver zo weinig teweeg heeft gebracht in de muzieksector.
Het wil volgens Gudzent echter niet zeggen dat er in de popmuziek geen sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van vrouwen.  “Ik denk dat er wel degelijk veel misbruik plaatsvindt in de muziekindustrie. Ik heb er zelf ook mee te maken gehad. Ik was bijvoorbeeld eens aan het werk, toen een tourmanager me opeens probeerde te zoenen.”
Toch is het aantal vooraanstaande muzikantes dat tot dusver  naar buiten is getreden met verhalen over ongewenste seksuele avances beperkt gebleven. Zangeres Sheryl Crow liet op  Twitter weten dat een manager haar tijdens haar eerste tournee als achtergrondzangeres lastig viel. “Toen ik naar een advocaat ging, zei hij tegen me dat ik me moest vermannen want deze man zou veel voor me kunnen doen.” Ook de IJslandse zangeres Björk kwam na lang aarzelen naar buiten met haar ervaringen met seksuele intimidatie, zij het dat zij niet in de muziekstudio maar op de filmset van de film Dancer In The Dark werd lastiggevallen door de Deense regisseur Lars von Trier.  Op haar Facebook-pagina somt ze zes incidenten van seksuele intimidatie op.  Zo vertelt ze dat Von Trier een keer dreigde om van zijn balkon naar Björks kamer te klimmen, zodat ze naar de kamer van een vriend moest vluchten. Bovendien probeerde hij haar stil te houden door verhalen in de pers te brengen over hoe moeilijk ze was om mee samen te werken. “Dat sluit perfect aan bij de methodes van Harvey Weinstein”, concludeert Björk.

Lees verder op Blendle (€)