#WhyIDidntReport: Trump, Kavanaugh en waarom vrouwen geen aangifte of een melding deden

Donald Trump probeert met alle geweld de benoeming van Brett M. Kavanaugh in het Amerikaanse Hooggerechtshof te forceren. Dat leek een gelopen race tot Christine Blasey Ford, eerst anoniem maar later in het openbaar, vertelde wat zij als 15-jarig meisje met de toenmalige puber Kavanaugh meemaakte tijdens een feestje op hun highschool.

A.s donderdag wordt ze daarover gehoord door 21 senatoren. Dapper. Inmiddels is er nog een tweede vrouw opgestaan bij wie Kavanaugh het nog wat gortiger maakte destijds, we besparen de lezer de details.

Een eventuele benoeming van Brett M.Kavanaugh benoeming was al voor deze twee vrouwen opstonden een heikele kwestie. Dat een zittende president het Hooggerechtshof vormt naar zijn politieke signatuur is, als-ie de kans krijgt (een zittende rechter moet dan overlijden of opstappen) normaal. Dat deed Obama ook. Maar deze Brett M. Kavanaugh heeft een reputatie als tegenstander van abortus en dat zou, zo wordt gevreesd, de ooit spectaculaire Roe versus Wade-uitspraak van het Hooggerechtshof naar een herziening kunnen brengen na zijn benoeming. Kavanaugh houdt zich er op dit moment over op de vlakte en dan weten we het wel.

Trump twitterde – uit de heup zoals we van hem gewend zijn – over Christine Blasey Ford. Hij vroeg zich af waarom ze, als het dan allemaal zo erg was destijds, nooit aangifte heeft gedaan. Dat kwam hem op flink wat commentaar te staan onder de hashtag #WhyIDidntReport. Want dit rijkeluiszoontje weet kennelijk niet hoe het er in de gewone-mensen-wereld aan toe gaat. En al helemaal niet als je vrouw bent. Hoe overwegend mannelijke agenten zo’n verhaal – zeker in die tijd – eerder weglachten dan serieus namen. Idem voor docenten, schoolbesturen en wat dies meer zij. Het hoorde er allemaal gewoon bij en bovendien: bewijs het maar eens. The New York Times heeft er een gedegen achtergrondverhaal over, u leest het hier.

Het bewijs in deze kwestie is natuurlijk onverminderd lastig. Maar het zou al heel mooi zijn als maar een paar Republikeinse senatoren door deze affaires opschuiven naar een tegenstem of onthouding als het gaat om Kavanaugh’s benoeming. Want die gaat dan niet door, veronderstellende dat alle Democraten tegenstemmen. Ongetwijfeld wordt er dan alsnog een andere Republikein benoemd maar die zal al snel een minder bedenkelijke reputatie hebben.