Daar gaan we weer: weer dreigen drie Armeense kinderen uitgezet te worden

De Armeense kinderen wonen al 9 jaar in Nederland en hebben hier hun leven opgebouwd, het gaat om Hayarpi, Warduhi, Seyran en hun ouders. Zij kregen niet eerder dan na 6 jaar een uitspraak in hun asielprocedure. Daarna werden ze maar liefst drie keer in het gelijk gesteld door de rechter, maar de Nederlandse staat ging steeds in beroep tegen die beslissing.

Hayarpi, de oudste zus is notabene een actief ChristenUnie-lid dat voor haar partij een jongerenafdeling opzette in Brabant. Hier ontmoet u haar sprekend. Na Lili en Howick blijft het kabinet al weer angstig stil terwijl er nog zo’n 400 kinderen in vergelijkbare situaties zijn.

Hayarpi is nu student econometrie aan de Universiteit van Tilburg. Tijdens het wachten op een verblijfsvergunning ging ze in Nederland naar school, maakte ze vrienden en werd ze actief lid van PerspectieF, de jongerenpartij van de ChristenUnie.

De huidige kinderpardonregeling zou moeten gelden voor kinderen die al langer dan vijf jaar in Nederland zijn en daarom hier geworteld zijn. Maar onder andere door de zeer strenge toepassing van het meewerkcriterium – waarbij kinderen moeten aantonen dat zij of hun ouders actief hebben meegewerkt aan hun terugkeer – vallen maar heel weinig kinderen daadwerkelijk onder dat kinderpardon. Terwijl de politiek praat over het verkorten van procedures in de toekomst, wordt er niets geregeld voor de 400 kinderen die al langer dan 5 jaar in Nederland wonen en daardoor hier geworteld zijn. Wij zeggen: totdat er een oplossing voor alle kinderen komt, moeten gewortelde kinderen hier kunnen blijven.

Overgenomen van De Goede Zaak, alwaar u kunt tekenen