Vandaag beleeft #MeToo een eerste mijlpaal: het vonnis van Bill Cosby

De kans is groot dat Bill Cosby vandaag als eerste #MeToo-aangeklaagde de gevangenis indraait. Hoewel: ‘verzachtende’ omstandigheden als zijn hoge leeftijd (waardoor ook de kans op herhaling klein zou zijn) en slechte gezondheid maken het denkbaar dat de rechter de straf wel oplegt maar elders laat uitzitten zoals ‘thuis’, met een enkelband.

Of daarvan dan al direct sprake zal zijn is zeer de vraag, zijn advocaat heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen welke schuldigverklaring dan ook. Daardoor kan de zaak nog jaren slepen, misschien maakt Cosby de eindstreep niet eens meer mee, ooit.

Gezien het aantal vrouwen (meer dan 60) dat naar voren kwam is een vonnis gebaseerd op de nogal magere oogst van alleen Andrea Constand die al in 2005 naar de politie stapte waarna het pas in 2015 tot vervolging kwam. Vervolgens kwam de zaak pas in 2017 ‘voor’, zoals dat heet. Alle andere klachten waren verjaard of te weinig aannemelijk. Cosby was in de jaren ’80 wereldberoemd als dokter Cliff Huxtable in The Cosby Show. Hij is de eerste beroemdheid die berecht wordt in het #MeToo-tijdperk. Al ging het maar om één aanklacht, tijdens deze zaak hebben vijf vrouwen, waaronder voormalig topmodel Janice Dickinson, getuigd. Zij verklaarden allemaal misbruikt en gedrogeerd te zijn door Cosby.