Yvon Jaspers wordt zwaar aangepakt. Waarom eigenlijk?

Als je zo bekend bent als Yvon Jaspers en zo succesvol met je programma’s, dan kun je er op wachten. Er zijn dan altijd mensen op zoek naar zaken die – mogelijk – niet deugen, afdoen aan het beeld. Op 14 september j.l. kwam dagblad Trouw met een afbladderend artikel, u leest het hier. De rode lijn: Yvon Jaspers heeft – naast haar televisiewerk dat nogal over boeren gaat – een overeenkomst met het bedrijf For Farmers, een miljardenbedrijf dat van alles en nog wat levert aan boeren. Ze heeft de overeenkomst en de werkzaamheden die eruit voortvloeien gemeld bij KRO-NCRV, volgens de regels, en die heeft er geen moeite mee. Yvon Jaspers presenteert inmiddels haar tiende seizoen van ‘Boer Zoekt Vrouw’ maar ook haar docu-serie ‘Onze Boerderij’. Met name in die laatste serie zouden de belangen van For Farmers al te prominent in beeld zijn. De vraag of dat zo is is er een die beantwoord moet worden door het Commissariaat voor de Media. Dat is de instantie die gaat over ‘sluikreclame’, het Commissariaat bekijkt of er niet een commercieel belang – mogelijk met een vergoeding – in het spel is. Het gaat dan om de omroep, die produceert en zendt uit.

Boer zoekt vrouw was er jaren voordat For Farmers een contract sloot met Jaspers. Er is hier sprake van een moeilijke situatie: een programma, meerdere programma’s, die hoe dan ook beogen een vriendelijk beeld te schetsen van het boerenleven zal inhoudelijk altijd in het belang zijn van een bedrijf als For Farmers.  Zoals een programma als Studio Sport altijd in het belang zal zijn van het (betaald) voetbal. Tal van presentatoren van Studio Sport deden en doen er allerlei klusjes bij waarmee ze geld verdienen, logischerwijze vaak in de wereld van sport en in het bijzonder voetbal. Maar ook betrokkenen bij andere programma’s verhuren zich, tot en met types als Paul Witteman (hier te huur) en Matthijs van Nieuwkerk (hier te huur). Daar zijn regels voor, hun werkgever moet er iets van vinden. Keurt die het goed of in elk geval niet af, dan mag het.

Wat is het verschil met Yvon Jaspers? Zij doet voor For Farmers – naast haar werk voor KRO-NCRV – ook promotionele klussen en houdt zich aan de regels. Ongetwijfeld wordt ze ervoor betaald en waarschijnlijk ook nog goed. Wat is daar mis mee als ze haar werk voor KRO-NCRV heel goed doet – zie de kijkcijfers – en toestemming vroeg en kreeg om er iets naast te doen? Als de publieke omroep ertegen is dat medewerkers er betaald werk naast doen dan moet ze de regels veranderen.