Saskia Noort, al in 2017: ‘Ik zweeg omdat ik bang was voor ongeloof en het verdriet van anderen.’

De mannen die zich afvragen waarom vrouwen als slachtoffer van seksuele intimidatie en erger daarvan geen aangifte doen of vaak jaren hun mond erover houden, stapelen zich op. In 2017 stelde Matthijs van Nieuwkerk de vraag in zijn programma en dat kunnen we nog zien als het op gang brengen van het gesprek, zijn taak als presentator. Maar nu verovert Youp van ‘t Hek een plaats in het exclusieve gezelschap waartoe ook Donald Trump behoort, lees zijn column van j.l. zaterdag maar. Youp krijgt – best wel terecht – inmiddels de volle laag.

Van Youp mogen we verwachten dat hij (ook) De Volkskrant leest, al was het maar beroepsmatig. Dat hij dan nu nog schrijft wat hij schrijft maakt hem een enorme domoor, tenminste. Al op 19 oktober 2017 gaf Saskia Noort in De Volkskrant het antwoord.

‘Ruim 35 jaar zweeg ik over mijn verkrachting. 14 was ik en op een plek waar ik niet hoorde te zijn in een te kort rokje. Ik had gedronken en ik deed stoer tegen mijn veel oudere buurjongen, die eigenlijk een man was. Hij dwong me in de tuin tegen de grond, rukte mijn rokje af en onderbroek uit. Gooide het over de schutting en drong bij me binnen. Op de achtergrond klonk Tonight is the Night van Betty Wright. Ja, de waarheid is vaak ongeloofwaardiger dan de leugen.’

,Ik zweeg, omdat praten niet lukte, omdat ik me, als ik er alleen al aan dacht weer precies zo voelde als toen, halfnaakt in die tuin, kapot en van geen enkele waarde. Ik zweeg ook omdat ik merkte dat niemand op zo’n verhaal zat te wachten. De paar keer dat ik aan geliefden een glimp liet zien van wie ik eigenlijk was, namelijk een beschadigd bang kind, zij dit direct op zichzelf betrokken.’

Lees haar hele verhaal hier.