Relletje in Engeland: Keira Knightley and Kate, de Duchess of Cambridge

De Engelse actrice Keira Knightley heeft het in de ogen van sommigen in Engeland gedaan, er is een relletje ontstaan over haar inbreng in het boek Feminists Don’t Wear Pink and Other Lies.

Knightley werd precies een dag eerder dan Kate moeder, ze beschrijft het ‘proces’ en hoe ze zich voelde op een manier die velen van ons herkennen, ondanks de tegelijkertijd aanwezige  enorme geluksgevoelens. In het boek beschrijft ze ‘de stront, het braaksel, het bloed, de hechtingen. ‘Het bloed stroomt over mijn dijen, kont, cellulitis.’ Kennelijk heeft ze geen makkelijke bevalling gehad, in elk geval verliep het anders dan ze verwachtte. We kennen die verhalen allemaal: bij de een verloopt het volgens het (sprookjes)boekje, een fluitje van een cent. Bij de ander duurt het uren, misschien wel een dag en is er ook flinke schade, fysiek en emotioneel. Kennelijk was Kate van de eerste categorie want ze stond, aldus Knightley, die het als volgt beschrijft: ‘seven hours later with her face made up and high heels on. Look beautiful, look stylish, don’t show your battleground Kate.’

Keira Knightley woorden zijn gericht op een wereld die vrouwen ertoe aanzet ‘te verbergen’. ‘Verberg onze pijn, ons lichaam splijt, onze borsten lekken, onze hormonen woeden.

Keira Knightley en Kate hebben één ding gemeen: ze worden  allebei geacht er fantastisch uit te zien, op elk moment van de dag. Want zo is het sprookje van een filmster en een prinses. Knightley heeft het nu aangedurfd om in het openbaar in elk geval haar werkelijkheid te etaleren. Ze is aan de ene kant een dolgelukkige moeder maar het kwam – in haar geval – met nogal wat verschijnselen waarvan ze zich – noem het naïef – tijdens haar zwangerschap niet erg bewust was. Dat ze zich, zich zo uitlatend, afzette tegen de prinses: dat wordt haar kwalijk genomen. En natuurlijk heeft de pers het flink opgeblazen want de krant en de bladen moeten verkocht.

%d bloggers liken dit: