Oók een treurig beeld: ‘Dertigers nemen de macht over in de Tweede Kamer’

Er zou iets hoopvols van kunnen uitgaan. Maar dat gebeurt toch niet. De Volkskrant publiceert vandaag een artikel over een op zich bijzonder fenomeen: ‘Dertigers nemen de macht over in de Tweede Kamer’. Het is geen scoop, iedereen kan het vaststellen. Er waren al wel eerder dertigers op belangrijke posities, Hans Wiegel was destijds 30.

Maar er waren er nooit zoveel. Je zou er vrolijk van kunnen worden, de gevestigde orde maakt plaats.

Met enige marge kunnen we ook stellen dat deze nieuwe generatie niets in de weg werd gelegd als het gaat om kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Hun moeders hebben misschien nog op de barricades gestaan er voor van alles en nog wat moeten vechten als feministen, zelf hadden ze er in elk geval tot het bereiken van hun huidige leeftijd niet veel reden toe. Hun paden waren gebaand, uit alle statistieken blijkt dat er onder de huidige dertigers geen verschillen meer (hoeven te) zijn tussen vrouwen en mannen als het gaat om opleiding, kansen op de arbeidsmarkt en beloning. Bij die laatste twee elementen moeten we de kanttekening maken van beschikbaarheid: wie korter wil werken – daarin zijn Nederlandse vrouwen om allerlei vaak ook valide redenen Europees koploper – beperkt zich óók. Maar als jonge dertiger speelt dat nog niet echt.

Kijk eens naar de foto hier boven, het artikel uit De Volkskrant. We zien zes dertigers en evenzovele fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

Rob Jetten (D66, 31), Jesse Klaver (GroenLinks, 32), Lilian Marijnissen (SP, 33), Thierry Baudet (Forum voor Democratie, 35), Klaas Dijkhoff (VVD, 37) en Tunahan Kuzu (Denk, 37)

Inderdaad: zegge en schrijve één vrouw.