Wereldmeisjesdag: duizend Girl Takeovers in meer dan 70 landen

Vandaag is het Wereldmeisjesdag. In Nederland worden gedurende de hele week verschillende posities overgenomen door meisjes. Zo dragen onder andere Ankie Broekers-Knol (voorzitter Eerste Kamer), Margrite Kalverboer (Kinderombudsman) en Therese Noorlander (Sustainability Director Coca-Cola) hun positie over, als symbool voor gelijke rechten en kansen.

Marjolein Snellink, lid van de jongerenlobbygroep Girls Rights Watch van Plan International Nederland, neemt voor één dag de functie van Ankie Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer over.

Plan International vraagt met Girl Takeovers aandacht voor de (on)gelijke positie van meisjes wereldwijd. Duizend meisjes (14-24 jaar) nemen op deze dag belangrijke posities over in de politiek, het bedrijfsleven, de sport en de media. Meisjes uit meer dan zeventig landen zijn voor één dag Vice-President van Uganda, CEO van Ethiopian Airlines, en in Nederland voorzitter van de Eerste Kamer, minister van Defensie en Kinderombudsman. Diverse grote bedrijven waaronder Google, Facebook, Spotify, Coca-Cola en L’Oréal doen ook mee aan de actie.

Miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden worden dagelijks achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd, alleen omdat ze meisjes zijn. Directeur Plan International Nederland Monique van ’t Hek: “Met deze Girl Takeovers laten we zien dat échte verandering voor meisjes en jonge vrouwen wereldwijd pas mogelijk is wanneer zij nét zo gewaardeerd en gerespecteerd worden als jongens. We zijn erg blij met de steun van de participerende bedrijven en organisaties. Dit maakt indruk en zet mensen in alle lagen van de samenleving aan het denken. Wij gaan door met onze strijd totdat meisjes er wereldwijd net zo toe doen als jongens”.