Dus Twan Huys heeft niets te vertellen over z’n eigen programma?

De verbazing was groot toen anchorman Twan Huys z’n overstap aankondigde van de publieke naar de commerciële omroep. Inmiddels denken we bij zo iets niet meer direct aan het verkopen van je ziel aan de duivel en al helemaal niet als het om presentatoren van populaire familieprogramma’s gaat. Maar dat is Nieuwsuur niet en RTL Late Night ook niet echt.

Je zou kunnen zeggen dat Twan Huys een zekere geloofwaardigheid had bij de NPO en dat ze bij RTL meenden die geloofwaardigheid nodig te hebben. En dat Huys daarvoor meer het geëigende wapen zou zijn dan Humberto Tan. Dus dan koop je als RTL zo’n wapen, Huys zal beslist niet voor het zelfde salaris zijn overgestapt.

Twan Huys zou best succesvol mogen zijn bij RTL, het is altijd goed als je binnen één timeslot als kijker de keuze hebt uit twee goede en inhoudelijk min of meer gelijke programma’s. Inmiddels weten we hoe het gaat met de kijkcijfers van RTL Late Night, er zijn kunstgrepen voor nodig om het programma – en dan nog incidenteel – omhoog te krijgen in de rankings.

Vorige week waren we getuige van een niet al te verheffend tafereeltje, aan en bij de tafel bij RTL Late Night. Onderwerp de Zwarte Pieten-discussie. Maar achteraf waren we getuige van nog veel meer: een kennelijk bijna volledig verlies van geloofwaardigheid van Huys. Want – tegen gemaakte afspraken in – zaten beide partijen uiteindelijk tegenover elkaar in de  bij de kijkers inmiddels vertrouwde vechtstand. Met de ene partij was afgesproken dat niet beide partijen aan tafel zouden zitten, met de andere partij was juist afgesproken dat dit wel het geval zou zijn.

Advocaat van Jenny Douwes, Willem Anker, zegt er hier het zijne over.

Maar advocaat Goran Sluiter, ook in de uitzending, komt hier op voor Jerry Afriyie, actievoerder ter bestrijding van racisme en voorman van de Stichting Nederland Wordt Beter.

En vervolgens komt Twan Huys met onderstaande reactie.

Misschien moeten we die duivel en de ziel er alsnog bij betrekken. Begrijp ons goed: het gaat ons hier helemaal niet over de Zwarte Pieten-discussie of welk standpunt je daarin hebt. Er zijn partijen die zich afvragen waarom hij Jenny uitnodigde, moet je haar geluid wel of niet aandacht geven? Er zijn ook partijen die zich afvragen waarom Jerry Afriyie aandacht krijgt.

Maar het lijkt vast te staan dat de afspraken die RTL maakte met zowel Jenny als Jerry onverenigbaar waren, in die zin zijn ze allebei door de zender bedonderd.

Als we iets moeten vinden, dan is het dat er een thema op de kaart is gezet waarbij te lang niet is stil gestaan en uiteindelijk zal de discussie wel resulteren in een voor meer partijen acceptabele uitkomst.

Maar als je een afspraak maakt met iemand, dan staat zo’n afspraak. Zo zou het zelfs in de journalistiek moeten zijn. Met deze affaire wordt duidelijk dat Twan Huys kennelijk niet zoveel heeft te vertellen over z’n eigen programma, althans: zo luidt zijn verweer. Hij maakt een afspraak – wat je daar ook van vindt: die staat vast – dat alleen Jenny aan tafel zal komen. En vervolgens zien we dat hij Jerry ook aan tafel uitnodigt – Jerry mocht dat overigens ook verwachten op basis van de kennelijk met hem gemaakte afspraken. Twan Huys zal misschien gedacht hebben ‘het doel heiligt de middelen, ik kom er als winnaar uit’. Voor wat betreft zijn kijkcijfers was dat ook zo.

%d bloggers liken dit: