Deens onderzoek: te hoge bloeddruk tijdens zwangerschap? Dan viermaal zo grote kans op latere dementie

Het lijkt een spectaculaire conclusie. En met nogal wat ‘wetenschappelijk’ nieuws dat wordt gebracht, maar waarin de feiten later toch net iets anders blijken te liggen, zijn we op onze hoede. Maar als je 1.178.005 vrouwen die moeder werden tussen 1978 en 2015 hebt gevolgd, dan ligt er flink wat data onder je onderzoek. Deense onderzoekers deden dat en kwamen, ondermeer, tot de opmerkelijke conclusie dat een zeer hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap de kans op dementie na je 65e maar liefst viermaal lijkt te vergroten.

Zo’n vijf procent van de zwangere vrouwen krijgt last van hoge bloeddruk, meestal vanaf de 20e week van de zwangerschap. En zoals we allemaal weten kom je tijdens je zwangerschap flink aan. Maar de ene vrouw veel meer dan de andere.

In het algemeen leidt overgewicht ook bij mannen tot een hogere bloeddruk en verhoogde kans op diabetes type 2. Waar bij mannen en niet-zwangere vrouwen overgewicht als een risico-factor wordt gezien, kijken we er bij zwangere vrouwen naar als ‘dat hoort er nu eenmaal bij’. Dat klopt, maar niet in elke mate en er is op basis van het Deense onderzoek genoeg reden om je gewicht ook tijdens je zwangerschap in de gaten te houden.

Vrouwen lopen sowieso een tweemaal zo grote kans Alzheimer te ontwikkelen dus ligt het voor de hand dat zich in een vrouwenlichaam iets afspeelt dat bij mannen minder speelt.

De Deense onderzoekers zijn voorzichtig met hun conclusies. Om deze feiten kunnen ze niet heen maar ze durven nog niet iets anders te adviseren dan ze altijd al zouden doen: let op je gewicht en verklein daardoor altijd het risico op een te hoge bloeddruk en diabetes type 2. Voor vrouwen komt daar het argument van een kleinere kans op Alzheimer dan nog bij.

U kunt het hele onderzoek hier lezen.