Aanbevolen: Drei Positionen, pop-up expositie van een Belgische, Nederlandse en Duitse kunstenaar

De titel Drei Positionen verwijst naar de drie exposerende kunstenaars, Christine Bittremieux (België), Lisa van der Heijden (Duitsland) en Nies de Vuijst (Nederland).  Ze werken alle drie abstract maar  op heel verschillende wijze, beïnvloed door hun verschillende achtergronden. Wat de kunstenaars gemeen hebben zijn de formele aspecten van de schilderkunst en hun opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag.

In het  werk van Christine Bittremieux licht soms een glimp van een landschap op. Brede, uitgesproken kwaststreken, soms bijna kleurvlakken, golven rakelings langs of door elkaar. De landschappen laten zich niet door een horizon beperken. De ruimte op het doek is fictie, maar toch herkenbaar.

Lisa van der Heijden schildert kleuren en vormen die ze vervolgens weer bedekt onder een dunne laag wit tot op het moment dat er een soort herinnering over is van een emotie. Daarna bewerkt ze haar schilderijen intuïtief met abstracte middelen zonder te verwijzen naar de werkelijkheid. Haar werkwijze is nooit systematisch. In de verstilde werken blijven de randen meestal open waardoor het lijkt als of ze in de ruimte doorlopen.

In het werk van Nies de Vuijst staat onderzoek op doek centraal. Door uit te gaan van tegenstellingen als licht-donker, beweging-verstilling, horizontaal-verticaal groeit de compositie uiteindelijk tot een vanzelfsprekend beeld. Tijdens het schilderproces van toevoegen en weghalen ontstaat een gelaagdheid die de kijker de ruimte geeft om vrijelijk te associëren.

De Pop-up  expositie is te zien op 17 en 18 november 2018 in Marktsteeg 10, 2312 CS Leiden. Geopend beide dagen van 13 – 18 uur.

Op zaterdag 17 november 16.00 uur opent Resi van der Ploeg, projectleider Kunstroute Museum De Lakenhal, de tentoonstelling.

Op zondag 18 november 16.00 uur zingen koorleden van Lingua Musica en Decadent liederen van Philip Glass.