IJslandse vrouwen zijn vandaag massaal gestopt met werken

Om 14:55 uur om precies te zijn. De IJslandse vrouwen doen dat sinds 1975 elk jaar op 24 oktober en gaan massaal de straat op.

Hun motto:

DON’T CHANGE WOMEN, CHANGE THE WORLD!
We have had enough! Let’s walk out to protest gender income inequality and violence and harassment in the workplace at 2:55 p.m. on October 24th, 2018.

Ze noemen dit solidariteitsfeestje Kvennafrídagurinn (‘Vrouwendag’, probeer dat maar eens snel 10 maal achterelkaar uit te spreken) en de organisatie is in handen van een collectief van vakbonden en feministische organisaties. Waar zijn FNV, CNV etc als je ze nodig hebt, in ons land? Wij van OPZIJ doen zeker mee.

Volgens het IJslandse statistiekbureau is het gemiddelde loon in het land voor vrouwen 74 procent van dat van mannen. Dus, als je van 9 tot 5 werkt en je vindt dat je recht hebt op hetzelfde loon als een man, dan ben je om vijf voor drie klaar want dan heb je 5 uur en 55 minuten gewerkt. Genoeg is genoeg.

We vinden het een fantastische actie. Maar, als je het al sinds 1975 doet en er verandert kennelijk niet heel veel, dan is het misschien een idee om het morgen weer te doen. En overmorgen. En…u begrijpt het wel. Totdat de mannen beginnen te kraken want met een arbeidsparticipatie van IJslandse vrouwen van méér dan 80 procent kan de IJslandse economie echt niet zonder.