#MeToo in de VS: 201 mannen raakten hun baan kwijt. Dat bleek een buitenkansje voor vrouwen

The New York Times maakt een tussentijdse balans op van #MeToo. In de Verenigde Staten raakten 201 – ongetwijfeld machtige – mannen hun baan kwijt. Dat leidde tot een stoelendans waarbij er 124 werden vervangen. Kennelijk was dat voor de rest niet nodig, wat zegt dat eigenlijk? In 54 gevallen waarin er van vervanging sprake was ging de positie naar een vrouw. Het is een welkome bijvangst van de #MeToo-beweging want deze vrouwen komen op posities waar ze het verschil kunnen maken.

Voordat Harvey Weinstein ‘viel’ waren er in een jaar niet meer dan 30 gevallen waarin mannen het veld moesten ruimen omdat ze er teveel verkeerde opvattingen op na hielden over de omgang met de vrouwelijke onder hen gestelden.

De positiewisselingen zetten ook wetenschappers aan het denken. Hoogleraar Joan Williams van de Universiteit van Californië zegt er dit over:

“Women have always been seen as risky, because they might do something like have a baby. But men are now being seen as more risky hires.”

Da’s weer eens andere kijk op de materie.

Als u een compleet overzicht wilt zien van deze ‘transfermarkt’, kijk hier: 201 mannen en hoe het verder ging.